Снимка: БТА
fallback

Шестима министри, гласували против ратификацията на Истанбулската конвенция, изрежда премиерът Бойко Борисов на заседанието на правителството в сряда.

Очаквано сред гласувалите против са членовете на кабинета от квотата на Обединените патриоти, които се притесняват от легализиране на гей браковете и признаване на "трети" пол, но и има и министри от ГЕРБ.

Oще по темата

Според стенограмата против са Красимир Каракачанов, Емил Караниколов, Нено Димов, Валери Симеонов. Такъв е и вотът на Кирил Ананиев и Ивайло Московски.

От обсъжданията пък става ясно, че защитници на ратификацията са външният министър Екатерина Захариева и правосъдният Цецка Цачева. Възражения имат Каракачанов и Симеонов.

В началото на обсъждането Каракачанов предлага отпадането на точките от дневния ред, докато не се направи едно по-широко обществено обсъждане, за да се изчистят съмненията, които поражда ратификацията.

"Разбира се, тя касае правата на жените и равенството между половете, но в самата конвенция има заложени изрази и думи, които създават сериозно основание в обществото за съмнение, че те могат да бъдат използвани впоследствие като опит да се налагат нетрадиционни разбирания по отношение на половете, като трети пол, оттам да се претендира за еднополови бракове и т. н. – неща, които сериозно тревожат нашето общество", посочва вицепремиерът.

Правосъдният министър Цецка Цачева казва, че опасенията са несъстоятелни, защото самият Европейски съюз е подписал конвенцията през юни 2017 година. Всичките държави членки са подписали, 17 от тях са я ратифицирали.

"Категорично няма да се променя Конституцията, категорично няма да се въвеждат различни бракове, освен тези между мъж и жена, така както е предвидено в Конституцията. Освен това, ползваме правото си, предвидено в самата конвенция, да предложим ратификация с редица резерви там, където текстовете не съответстват на нашето законодателство. Няма място за притеснения по този въпрос", посочва Цачева.

Валери Симеонов подкрепя колегата си Каракачанов. Според него има голяма опасност  не толкова от това дали ще има бракове от "третия вид или от втория вид", но го притеснява допускането на възможност за въвеждане в образованието на такива панели, текстове, които да разясняват на децата, че" те не са той и тя, а са то".

Външният министър Екатерина Захариева заявява, че Конвенцията е за защита от домашното насилие и текстовете в нея за обучение от най-ранна детска възраст предвиждат точно създаване на толерантност между мъже и жени, разчупване на стереотипи в част от държавите, че жената може да бъде подлагана на домашно насилие и това да се приема за нормално.

Там няма никакъв текст нито за признаване и задължения на държавите, които ще я ратифицират да признаят еднополови бракове, нито текстове, които противоречат на нашата Конституция. Всъщност, точно за това отне почти година от подписването да се предложи за ратификация, за да се направи анализ дали част от текстовете на конвенцията противоречат на нашата Конституцията, защото такова е изискването. Ако противоречат, първо трябваше да изменим Конституцията, след което да я ратифицираме, обяснява тя.

"Поне аз това, което съм прочел и съм информиран от министър Цачева е, че конвенцията касае равенството между мъжа и жената", включва се премиерът Бойко Борисов.

Каракачанов изтъква, че Конвенцията няма задължителен характер."Така ни обясняваха и 99-та година за Конвенцията за малцинствата, но тя на практика има. Ако ти я ратифицираш без забележки или без интерпретираща декларация, означава, че всички текстове вътре ти ги приемаш", коментира той.

В текстовете в Истанбулската конвенция има някои термини, има и положения, които, гарантирам Ви отсега, ще дадат възможност във времето всевъзможни организации, защитаващи тези различни хора, да претендират, да съдят държавата и да я осъждат, смята Каракачанов и призовава за широко обществено обсъждане.

Според Ццека Цачева няма да бъде добър знак държава, председателстваща Съвета на Европейския съюз в момента, да отлагаме, тъй като вече е извървян пътят на общественото обсъждане. 

По думите й нищо повече няма да се получи от едно ново обществено обсъждане, защото дебатът върви от няколко години.

"Категорично не е вярно, че останалите 11 държави я отхвърлят. Просто те са в процедура за ратификация. Няма пречки да я внесем в Народното събрание и там да се проведе широкият й дебат и обсъждане. Там ще си защитим позициите. Но всяко едно възражение много внимателно е преценено от екипа на министерството и имаме готовност да поясним за какво става дума. Но несъстоятелни са твърденията, че, виждате ли, който мине ще му даваме статут на бежанец, само защото ще се позове на трети пол. Няма такова нещо. Категорично не е вярно, категорично не е вярно. Спекулативно се поднася такова тълкуване", настоява тя.

"Дайте да гласуваме точката с направените забележки от Валери Симеонов – да се махнат чуждиците, и от Каракачанов, да се изчистят и ясно да се произнесат", предлага премиерът Бойко Борисов, след което се оказва, че против са шестима министри.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 6 години

Ясно е защо Цачева е за конвенцията. От външния й вид въобще не може да се разбере от какъв пол точно е.

38

анонимен

преди 6 години

А защо България непременно трябва да подпише тази конвенция? Какво ще стане , ако не я подпише? Нали всички виждаме какви са европейските ценности? На запад са луднали по ненормални неща , дайте сега и ние да си вкараме вълка в кошарата. Преди всичко ние да съхраним нашите си , българските ценности . Какво лошо има в тях? А и нещо друго . Нали си имаме закони , които наказват всякакво насилие. Дайте да спазваме нашите си закони и всичко ще ни е наред.Като сме казали Европа , та Европа.

37

Анонимен

преди 6 години

Трябва да играе метлата .

fallback