Снимка: БТА

Регионалният исторически музей в Сливен твърдо стои зад хипотезата, че съхраняваните в неговите фондохранилища човешки кости не са на Хаджи Димитър. Това заяви за БТА директорът на музея Николай Сираков.

Костният материал ще бъде предоставен за изследване, инициирано от Национален парк музей "Шипка - Бузлуджа". Ще бъдат издирвани потомци на Хаджията, както и ще се направи опит за установяване на неговото лобно място.

Желанието ни е да се приключи с тази сага, да се знае чии са тези кости, коментира Сираков. Той бе категоричен, че РИМ-Сливен твърдо стои зад позицията на БАН от 1954 година, според която Хаджи Димитър е убит на връх Бузлуджа.

Директорът припомни резултатите от направена миналата година експертиза на костите от антрополога Йордан Йорданов, според която костите са на мъж с предполагаема възраст от 18 до 22 години, с височина 173 см, висок, ненабит и немускулест. Тези характеристики не отговарят на описанието на Хаджията. Според специалистите става дума за четник от неговата чета.

Мнението на директора на музея е, че костите трябва да бъдат погребани според християнската традиция и нямат място в музея. Докато не се изчисти този спор обаче, не можем да ги препогребем, посочи той.

Съхраняваните в музея кости са били донесени преди години в Сливен от майката на Хаджи Димитър - Хаджи Маринка и погребани в храм "Свети Никола" в града. Съществуват две версии за това къде точно е загинал Хаджи Димитър, като официалната е, че той е намерил гибелта си на връх Бузлуджа. Според втората, която допуска, че гореспоменатите кости са на Хаджията, той е бил пренесен от няколко четници в село под връх Кадрафил в Сърнена Средна гора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase