Снимка: Булфото, архив
fallback

Бизнесът и синдикатите подготвят протести срещу повишаването на цената на тока за индустрията от следващия месец, което ще бъде с до 60 на сто, заяви пред БНР Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

"Ние направихме среща в Министерството на енергетиката, в която участваха и лидерите и на работодателските, и на синдикалните организации и ясно заявихме, че ако не се нормализира ситуацията, което означава да се промени начинът на работа на електроенергийната борса и да се увеличи предлагането на електроенергия, ще протестираме", обясни той.

Oще по темата

Според него трябва да се разследват спекулативните сделки, които се извършват на пазара на електроенергия, защото няма икономическа основа за един такъв скок на цените на тока.

"И цените на производител на електроенергия са нараснали с по-малко от 5 процента, а в същото време на нас ни се предлагат цени с 50%. Разликата очевидно е спекула", отсече Велев.

Как и как ще премине протестът на работодатели и синдикати ще стане ясно следващата седмица.

Поскъпването на тока за индустрията ще доведе и до увеличение в цените на храните и хранителните продукти, предупреждават представители на бизнеса.

Велев коментира и темата с липсата на кадри в страната. Според него от дълго време безработица няма.

"Има хора, на които не им се работи или нищо не могат да работят. Има и хора, които не искат да се преместят в съседния град, където има работа за тях. Има хора, които не искат да се научат да работят", смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 22"не гласуваите за г.рберастка сг.н това ви е за урок" и защо си мислиш, че само герб е виновен?! бсп, дпс и сдс от 30 /тридесет/ години си поделят властта, а герб са само от 5-6! демек преди герб българия е била райска градина, а после се е сринала?!! аман от *** ***!

22

Анонимен

преди 6 години

не гласуваите за г.рберастка сг.н това ви е за урок

21

Анонимен

преди 6 години

за да си увеличат печалбата! колкото повече икономисваме, толкова повече ще вдигат цената!

fallback