Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Малко над три четвърти (76%) от гражданите у нас са на мнение, че българското председателство на Съвета на ЕС е важно за България.

Това е един от изводите в проучването на изследователския център “Тренд” по поръчка на вестник “24 часа”, посветено на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Oще по темата

Изследването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1003-ма пълнолетни български граждани по метода “лице в лице”. Теренът на проучването е осъществен между 1 и 10 декември 2017 г.
85% от българите знаят, че България председателства Съвета на Европейския съюз от 1 януари 2018 г.

Традиционно на такъв тип въпроси за информираност най-младите (18-29 г.) са най-малко информирани, като и тук това не прави изключение - близо една четвърт от всички в тази възрастова група декларират, че не са чували за българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

За сметка на това сред живеещите в столицата практически всички (99%) са информирани.

До голяма степен това е свързано с факта, че София е домакин на събитието, а подготовката за председателството беше свързана с ремонтни дейности на НДК, реконструкция и изграждане на ключови инфраструктурни проекти.

Освен това голяма част от информационната кампания за българското председателство на Съвета на
Европейския съюз е най-силно изразена именно в столицата.

Малко над три четвърти от анкетираните (76%) са на мнение, че българското председателство на Съвета на ЕС е важно за България.

Няма съществена динамика в данните между различните демографски групи.

Общо взето се наблюдава консенсус за важността на българското председателство. Единствено сред хората с основно и по-ниско образование се отчитат високи стойности в опцията “не знам/не мога да преценя”, като това до голяма степен се дължи на факта, че те не са достатъчно запознати със същността на събитието и съответно трудно могат да преценят неговата важност.

На въпроса за подготвеността на България за домакинството обаче общественото мнение съвсем не е така категорично.

37 процента от запитаните са на мнение, че страната ни е подготвена за председателството, докато 28% са на обратното мнение.

Сред живеещите в града домакин не се наблюдава разлика в сравнение с общата картина - 40% от живеещите в столицата са на мнение, че България е подготвена за председателството, а 26% са на обратното мнение.

В демографските разбивки прави впечатление, че привържениците на ГЕРБ и на БСП силно се различават в позицията си дали България е подготвена, или не е за председателството на Съвета на ЕС. Над три четвърти от симпатизантите на ГЕРБ смятат, че България е подготвена, докато сред червените привърженици доминира мнението, че не сме подготвени.

По данните ясно личи, че атаките на опозицията в последните месеци за слабата подготовка на страната ни за председателството на Съвета на Европейския съюз са дали своя резултат върху техните симпатизанти.

Очакванията за българското председателство на Съвета на ЕС са по-скоро оптимистични. 43% от всички български граждани са на мнение, че то ще бъде успешно, докато 18% смятат, че ще бъде неуспешно. Тук отново се забелязват сериозни отлики между електоратите на ГЕРБ и БСП, като съвсем логично привържениците на ГЕРБ са най-големите оптимисти за успеха на българското председателство, докато симпатизантите на социалистите са далеч по-резервирани, въпреки че и при тях превес имат по-скоро оценките, че председателството ще бъде успешно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

Анонимен

преди 6 години

До Резултат 73Ако сме късметлии - нулев, ако не - душа да ни е яка!

75

един момент

преди 6 години

да намеря съответния крачол!

74

Анонимен

преди 6 години

Чудя се, дали да не инициализирам един референдум за напускане на страната ни от ЕС!!! Какво ще кажете??? Бихте ли го подкрепили???

fallback