Снимка: Flickr

Рекордните 250 млн. лв. на ден са харчени от българите за празниците, основно в дните от 20 до 31 декември, съобщава "24 часа", като се позовава на предварителни данни на НАП.

За сравнение през 2016 г. дневните суми са били с 50 млн. лв. по-малко.

Според данните пикът на пазаруванията е бил на 23 и 24 декември, а най-слаб за търговците е бил 31 декември. Покрай тях добър пазар намирали аксесоари като системите за озвучаване с допълнителни тонколони.

Изданието обаче отчита, че един от хитове за празниците са били дроновете. Цената им ставала все по-достъпна, а в същото време се подобрявало качеството на камерите им. Клиентите ги купували основно за лично ползване поради удобството с тях да се правят клипове от въздуха.

От бялата техника най-големи били продажбите на перални и хладилници. Все по-често се купували и сушилни или комбиниран уред - пералня със сушилня.

Иначе за самото прекарване на празниците, тази година българите са платили 341,1 млн. лв., за да изкарат коледните и новогодишни празници извън дома, пресметна директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Това число се получава, като сметнем, че около 780 000 българи са пътували някъде из страната за празниците и са похарчили за това средно по около 285 лв. В същото време 240 000 българи са били поне на един от двата празника в чужбина и са похарчили за това средно по 495 лв. на човек.

В тази сметка влизат основно транспортните разходи, нощувките, храненето и културните и спортни развлечения, без да се броят парите за подаръци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase