Снимка: Архив, Reuters
fallback

Дете на 3 години и 8 месеца е починало вследствие на тежки усложнения от грип в София, съобщава "24 часа".

"В случая е доказан грипен вирус А (H1N1). Вирусът бе открит чрез генетични методи и е първият грипен вирус тип А за сезона", потвърди проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

Пробата била подадена от специализирана столична болница.

През миналата седмица са доказани 5 случая на грип тип В. Техните проби са изпратени от различни столични болници. В момента се разпространяват и двата вида грип.

"Ваканцията на децата ще пресече разпространението на вирусните инфекции временно. Пикът на епидемията се очаква към края на януари", прогнозира проф. Кантарджиев.

Първите случаи на грип за тази година бяха в началото на декември. Тогава бе изолиран грипът “Ямагата”, който е от тип В. Пациентът, при когото бе изолиран вирусът, и тогава бе дете, но на 14 години.

В последните години грипната вълна започва именно с вируси от този тип, а по-късно се появяват и тези от тип А.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 6 години

О, и тук е пълно с ***. И от свински грип го обръщат на политика. Аман от петоколонници!

22

Анонимен

преди 6 години

С ***, които се ядът в България, не е аз чудене, че всеички болевдуват и то редовно. Децата масово биват захранвани с банички, които само им носят проблеми със сърцето, но не и нужните им витамини и минерали ...

21

Анонимен

преди 6 години

До Доктор ХаусНа бат ти Бойко, внучетата са в частни градини, в които от махалата, а и 99% от страната, не могат и да си мечтаят да стъпят. А да не ти казвам, че ще е в училище, където месечната такса ти е годишната заплата.С три думи - Не му пука !

fallback