Костадин Чакъров. Снимка: "Труд"
fallback

Костадин Чакъров - последният политически съветник на Тодор Живков, почина в нощта на 25 срещу 26 декември. Той бе помощник на бившия Първи до 1989 г., а преди 1981 г. - на дъщеря му Людмила Живкова.

Роденият през 1947 г. пловдивчанин минава през своя град като първи секретар на ДКМС, после е съветник в Държавния съвет и завършва кариерата си преди 10-ти ноември като зам. завеждащ на икономическия отдел на ЦК на БКП.

Oще по темата

Последно Чакъров бе член на Политическото бюро на Съюза на комунистите в България (СКБ), а от 2010 до 2013 г. - и негов председател, припомня "Труд".

Неотдавна Чакъров разказа как е станал съветник на Живков - през 1984 г. влязъл при него с доклад, в който констатирал, че хората с най-слаба подготовка се издигат най-много и най-бързо благодарение на произхода на родителите си.

"Аз се подписвам под всяка твоя дума, но не мога нищо да направя, защото са много силни и ще ме свалят", признал Тато.

 Чакъров сподели и как Живков отказал 2 милиона марки награда от германската Търговско-промишлена палата за принос в развитието на двустранните връзки. Направил го с думите: "Това е подигравка! Държавният глава на България да не е търговец - комисионер?"

Отказал и варианта тези пари да бъдат вкарани под някаква форма в бюджета. Още тогава - през 1987 г., Живков казал: "Мен един ден ще ме съдят. Ще се намерят мерзавци, които ще кажат, че съм имал 5-6 такива награди, а съм обявил само една. Или че наградата е била за 10 милиона, а съм обявил само два. Аз познавам психологията на този народ - той политически грешки ще ми прости, но 5 лева да взема, няма да ми прости".

Първия тогава заръчал: "Като умра, кажи да ми извадят ръцете извън ковчега, да видят, че не съм взел нищо на оня свят."

Поклонението пред Костадин Чакъров ще е на 29 декември 2017 г. от 13 часа в столичния храм "Свети Седмочисленици".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

154

ЦИГУ МИГУ

преди 6 години

КОЧО ЧАКЬРОВ ОТКЬДЕ ИЗВАДИ 2 МИЛИОНА ПАУНДА ,ТА КУПИ ЖИЛИЩЕ НА НАСЛЕДНИЦИТЕ СИ В ЛОНДОН.

153

Аз

преди 6 години

Комунизъм никъде не е имало,а при социализма,колкото и до плят по него сега,никой не ходеше с дочени дрехи,нито се хранеше от общ казан, но нямше просяци и ровещи по кофите клошари.Мизерното положение се дължи и на манталитета на всички до един,които чакат "големия" брат да им поднесе на тепсия рая небесен. които имат само претенции,вопят за права,но никой не иска да носи отговорост...и това си го дробим вече десетилетия и все някой друг ни е крив- ,даже един всеобщ протест не можем да спретнем

152

Отговор

преди 6 години

До Анонимен 142 Правилно ,комунизъм не е имало и слава на Бога. Иначе щяхме да ходим с дочени дрехи , с петолъчки на челата и да се храним от казана на площада.

fallback