Кадър: Bulgaria ON AIR

От началото на новата година националният превозвач "България ер" започва редовна полети от София до Одеса и обратно всеки петък и неделя.

С първия редовен полет до Одеса и обартно летя правителствена делегация, водена от вицепремиера Валери Симеонов и депутати от групите на патриотите и ГЕРБ, сред които и шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Още по темата

Стартирането на линията е по инициатива на вицепремиера Валери Симеонов. Проектът е осъществен с активното съдействие на министрите на финансите Владислав Горанов и транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, съобщи BulgariaON AIR.

Всяка седмица - в петък и в неделя, ще се извършват полети в двете посоки. Вицепремиерът Симеонов и посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи прерязаха лентата пред самолета на превозвача "България Ер".   

Линията ще подобри свързаността между двете държави и ще позволи на историческите български общности в Украйна да заздравят своите връзки с родината - майка. Така ще се създаде възможност учещите и работещи в България бесарабски българи да избегнат тежкото почти 12 часово пътуване с автобус.

Линията ще е интересна и за българите от Молдова, които живеят в непосредствена близост до украинския черноморски град. Според вицепремиера Валери Симеонов, линията от и до Одеса ще има и икономически смисъл, защото връзките в тази област между България и Украина са сериозни.

Валери Симеонов съобщи в Одеса и че България ще продължи да подкрепя териториалната цялост на Украйна и се обяви против прекрояването на границите. Той специално подчерта, че Крим е част от украинската държава.

Българското правителство ще продължи да подкрепя целостта на Украйна и инициативите по посока на евроинтеграция.

Дмитрий Терзи, който е ръководител на Всеукраинския център за българска култура в Одеса, определи откриващата се линия като много сериозна придобивка за сънародниците ни в Украина.

През юни тази година с промяна в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност и в подзаконовата нормативна уредба беше облекчено договарянето със сезонни работници, което позволи в летния туристически сезон 2017 над 3000 граждани на Украйна и Молдова от български произход да работят у нас. Новата въздушна линия ще позволи по-високата им мобилност през 2018 г., както и развитието на двустранните туристически и икономически отношения с Украйна и Молдова.

Очаквайте скоро в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria специалните интервюта на Николай Кръстев с вицепремиера Валери Симеонов,  Дмитрий Терзи - ръководител на Всеукраинския център за българска култура в Одеса и на единствения украйнски депутат във Върховната Рада Антон Кисе, които е етнически българин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase