Снимка: Булфото
fallback

От 22 декември стартира продажбата на винетните стикери за следващата 2018 година. Цената им остава същата, но има и някои съществени промени при използването им, припомнят от МРРБ.

За първи път годишните винетки ще важат от датата на купуването им в продължение на една година. Така например, ако шофьор си вземе стикер на 2 март 2018 г., когато тръгва на път, винетката му ще важи до 1 март 2019 г.

В момента валидността на годишната винетка е до 31 януари на следващата година, независимо от това кога е закупена. Затова ако в момента имате годишна винетка за 2017 година, спокойно може да пътувате с нея и през първия месец на следващата година.

През 2018 г. цените на всички винетки за леки автомобили са непроменени. Годишната е 97 лв., месечната 30 лв., а седмичната 15 лв.

Това ще бъде и последната година, в която се ползват и лепят по стъклото хартиени стикери. С изграждането и въвеждането на тол системата от 2019 г. ще се премине изцяло към електронно таксуване.

За първи път от догодина ще има и тримесечна винетка за леките коли. Цената й е 54 лв. и ще позволи на хората, които карат автомобилите си предимно през лятото или по време на по-дълга отпуска, или пък не живеят постоянно в страната, да използват по-краткосрочен стикер.

Цената на тримесечната винетка е определена на принципа на пропорционалността – цената да е по-висока от месечната и по-ниска от годишната, при спазена пропорционалност за намаляваща стойност с увеличаване срока на валидност, отчитат от МРРБ.

До 31 декември тази година ще има паралелна продажба на винетки за 2017 г. и 2018 г. Това означава, че ако потребител си купи седмична или месечна винетка за 2017 г., например на 31 декември, тя ще бъде валидизирана на 31 декември и ще може да бъде използвана през следващите седем дни или един календарен месец. Годишните стикери за 2017 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2018 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Peev

преди 6 години

Мисля, че винетките за 2017 важат до 31.12.2017г.

20

Калоян

преди 6 години

3 месечна винетка = 28 евроза 28 евро се купува ГОДИШНА румънска винетка, и от година са им електронни и от дата до дата. А да питам 2019 като няма да има стикери, ще свалят ли цената на винетките заради стикера.... Нали заради това казаха че няма смисъл да пускат дневни винетки защото стикера струва колкото винетката

19

Джедай Мастър

преди 6 години

Между другото напоследък тенденцията на заглавията в днес.бг да съдържат изявление и въпрос е доста досадна, а и глупава. Само вижте началната страница: "Братовчедът убил Дамла! Защо?";; Пътуваме по празниците! Как стои въпросът с винетката?; Бягай! Топ 3 на обсебващите зодии. Кои са те? Син хапе полицай! Невинен е!, Веднъж може да е интересно! Но всеки път е смешно, нали?

fallback