fallback

През 1914 г. Първата световна война завладява Европа. След една година България изоставя неутралитета си и се включва в конфликта на страната на Централните сили – Германия, Австро-Унгария и Османската империя срещу Съглашението – Англия, Франция, Русия, Италия. За София това е начинът да се постигне жадуваното национално обединение, останало мираж след двете Балкански войни.

През есента на 1915 г. Първа българска армия навлиза в Сърбия, а Втора българска армия освобождава Македония. Българите прогонват към Солун англо-френските войски, пристигнали в помощ на сърбите, но на сръбско-гръцката граница тяхното настъпление е спряно от германското командване. След като не са изтласкани към морето, съглашенците установят фронтова линия при Дойран, като част от възникналия Солунски фронт.

С това се поставя началото на една славна епопея. Тази важна стратегическа позиция затваря затваря пътищата към сърцето на Македония.

Значението на Дойран е оценено от Съглашението още през 1916 г. и то се стреми на всяка цена да завладее участъка. През август 1916 г. френски, английски и колониални части атакуват, но българите ги отблъскват с цената на тежки загуби. От големите жертви е извлечена поуката, че позицията не е укрепена достатъчно. В следващите 3 години край Дойран се гради усилено. Прокарани са три основни защитни линии – Предна, Междинна и Главна, инженерно оборудвани с бетонни и скални укрития, които да приберат всеки боец при артилерийски обстрел.

Основната заслуга за отстояването на Дойран има полковник Владимир Вазов. Само няколко дни след като поема командването на 9-а Плевенска дивизия, защитаваща този участък от фронта, през април 1917 г. е втората неуспешна атака на, проведена от английски войски. Именно тук е тежко ранен в главата Гео Милев, който губи окото си. През май англичаните отново нападат, но резултатът е същият. Поражението на съглашенците е толкова тежко, че те правят трети опит едва след година и половина.

През септември 1918 г. три английски и две гръцки дивизии, един сръбски и един френски полк и стотици оръдия, са готови за нова атака. Невижданата артилерийска подготовка продължава почти 10 дни. Както си спомня български офицер: "Барабанният огън беше преорал цялата позиция, цели скатове бяха смъкнати, долищата бяха неузнаеваеми". Окопите са сринати, телените мрежи са разкъсани, а за да сигурни, че защитниците са елиминирани, англичаните за пръв път използват на тази позиция отровни газове – 9 химически атаки една след друга. След което, на 18 септември, в 4.30 ч. сутринта хиляди съглашенци се втурват напред.

За огромна изненада на атакуващите, българските защитници ги очакват. Те са се подготвили отлично под ръководството на повишения в чин генерал Владимир Вазов, укрепленията им издържат хилядите снаряди, а са предварително снабдени и с противогази. Огромното превъзходство в оръжие и численост българите компенсират с невероятна издръжливост и желязна воля. Всеки командир знае задачата си, а войниците познават отлично позицията. Особено важно е бойното другарство, споено с огън, което е залогът за бъдещата победа. Същото значение има и изградената връзка между офицери и войници.

И когато командирите заявяват - "Заедно ще мрем!", това не са просто думи. Или както казва на войниците си един ротен командир – "Зад нас е България, домовете ни, семействата ни. Ние трябва да ги запазим". Офицерите не се крият в тила, а са начело на защитата. Когато Предната позиция е пробита, майор Васил Манолов повежда в бясна контраатака 50 души – шепа храбреци срещу вражеската верига, която не издържа удара, макар и майор Манолов да загива, вдигнат на английските щикове.

Борбата е за всеки метър, а най-често чуваната заповед е "Тýри ножа!", защото се редуват щикови атаки и свирепи ръкопашни схватки. Смаян, един английски майор споделя с войниците си: "Научете се да умирате като българите, тогава ще ги победите!". И ако англичаните успяват да преодолеят Предната и Междинната линия, то е само защото смазващото численото превъзходство си казва думата.

На 19 септември, след поредните химически атаки, огромни неприятелски маси се хвърлят към Главната позиция. Генерал Владимир Вазов изчаква решителния момент и хвърля в боя малобройните, но скъпоценни резерви на дивизията. С неотразима контраатака българите си връщат Междинната позиция, а след това и Предната.

В края на деня пред позицията остават да лежат труповете на 14 хил. англичани и гърци. 9-а Плевенска дивизия дава 1600 убити и безследно изчезнали, което е 20% от състава ѝ. Неслучайно в Западна Европа наричат Дойран "Малкия Вердюн".

В две адски денонощия непрекъсната борба, краен победител излиза волята на българите. Но веднага след успеха, на 20 септември ген. Вазов получава заповед да изостави позицията. Солунският фронт е пробит другаде - при Добро поле. Със сълзи на очи българите сами напускат окопите, които са бранили вчера и които са окъпани с кръвта на другарите им. Но дори на 22 септември противникът не смее да приближи празната вече позиция. Само 7 дни след това България излиза от войната.

В годините на национално униние след 1919 г. споменът за епопеята при Дойран стопля сърцата на българите. Защото отговаря най-добре на думите на генерал Стефан Тошев – "Победени, без да бъдем бити".

Дойранската епопея е във фокуса на осмия филм от документалната поредица "Българско военно чудо". Късометражните ленти от поредицата пресъздават 10-те най-големи военни постижения на армията ни след Освобождението и са част от образователната инициатива на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец". Тя цели да представи родната история по вълнуващ начин, като едновременно с това да провокира интереса на учениците към учебния предмет. Филмите от поредицата се излъчват пред десетки учители и учители по време на открити уроци, които авторите на проекта провеждат.

Обиколката с лентите из училища в страната ще продължи през цялата учебната година. За да може все повече учители да обогатяват и разнообразяват часовете си по история, ЗАД "Армеец" предоставя безвъзмездно филмите от "Българско военно чудо" за образователни цели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Българофил

преди 6 години

Това е покъртителна простотия, бе българи! Може би тролът е един и пише от няколко псевдонима, но не може ли да се мине без г*на един път и то под такъв материал??!Колкото до заповедта българското настъпление да спре преди Солун - Германците не искат Солунския фронт да се закрие, а това ще стане с превземането на този град, защото това би означавало всичката сила, която би се стоварила там, да отиде на Западния фронт, което би довело до крах на армията им.

47

Крас

преди 6 години

Егати едните убийци се хвалят че убили другите убийци.и останалите тапан.салзат с имиление и подхранват егото си и надездата и те някой ден да станат убийци

46

Един от Северозапада

преди 6 години

До Анонимен32 Много си прав, колега по форум! Васалите не могат да бъдат победители.За жалост, днес положението е същото-слуша Борисов покорно, прави всичко, още преди да са му го поискали, само като му намекнат....Но, д не се занимаваме с него. Отдавна имам предложение, но няма кой да ме чуе, поне един Гергьовден правителство и депутати да идат и да видят военните гробища в София.Там, дето е прахът на истинските българи, мрели за България с "Ура" но уста! При бронзовия войник с манлихерата...

fallback