Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общ преглед

Протест, организиран от БСП, срещу предстоящото увеличение на цената на водата в София и големите градове на страната се проведе пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране в София.

Недоволните от цената на водата граждани блокираха столичния булевард "Дондуков" и поискаха оставката на премиера Бойко Борисов. Протестиращите замеряха и КЕВР с яйца.

Представителите на БСП поискаха оставка не само заради водата, но и заради цялата политика на правителството.

"ГЕРБ така упорито работят, налагат и отлагат политики, че периодично изкарват протестиращи хора по улици", заяви депутатът Манол Генов в декларация от името на ПГ на "БСП за България".

"Днес сме свидетели на поредния справедлив протест. Хора от различни краища на страната протестират заради сервираната им предколедна новина - как водата, която пият и ползват в дома си, ще става все по-солена, не на вкус, а като разход", подчерта Генов.

Той отбеляза, че ВиК секторът е притиснат отдавна до стената, приклещен от ангажимента за поне 12 милиарда инвестиции, които трябва да се случат според стратегиите за развитие на водния сектор. По думите му, над 100 милиона лева са отишли в предходните години за писане на стратегически документи. В същото време не слизат от ефира новини за безводие и воден режим в летните месеци или за липсваща канализация дори и в големите градове.

"Вярно е, че качествената услуга струва пари и това трябва да бъде ясно", съгласи се депутатът.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък добави, че независимата КЕВР е независима само от народа си, зависима от концесионера си.

"Не може да се живее повече така", настоя Нинова и бе категорична, че правителството провежда политики на геноцид.

Очаква се в ранния следобед от КЕВР да излязат с проект за поскъпване на цените. Регулаторът решава на закрито заседание за увеличението.

Заложено е увеличение на цената в 14 града с между 3-20%. Най-голямо повишение е предвидено в Ямбол, Враца, София и Бургас. От КЕВР обясняват поскъпването с инвестиционните разходи, заложени в бизнесплановете на ВиК дружествата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар