Снимка: Facebook
fallback

Готвят се законователни промени да не се свалят номерата на колата за каране с изтекла книжка, съобщи в Триград шефът на Пътна полиция Бойко Рановски.

Oще по темата

Той обясни, че промените ще се гледат в транспортната комисия на парламента утре и има силни настроения за отняната на този текст.

Самото тълкувание, че карането с изтекла книжка е равно на каране без книжка пък било дело на съда и прокуратурата, каза Рановски.

До това се стигна, след като от наказанието се опари икономистът Владимир Каролев, който остана без регистрационните номера на автомобила си, след като служителите на реда установили, че му е изтекла книжката.

"Слизайки от магистралата на път за Дупница ме спряха за рутинна проверка. Полицаите видяха, че ми е изтекла книжката и ми свалиха номерата. Проблемът е, че не ми казаха, че 6 месеца автомобилът ми няма да бъде в движение. Нарушил съм закон, но наказанието е неправомерно на провинението, тъй като в една и съща клауза от закона са приравнени употребата на алкохол и липсата на книжка с изтичането на книжката. Въпреки това подкрепям свалянето на номерата за тежките провинения", разказа преди седмица Каролев.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът уточни, че иска да не се приравнява изтичането на шофьорската книжка с тоталната ѝ липса. Каролев подчерта, че вероятно няма да обжалва, но ще започне да се среща с депутати с цел да се въведе промяна в закона, с която да се прекрати тази практика.

Последните промени в Закона за движение по пътищата са от юли, тази година. Те отвориха кутията на Пандора, тъй като се даде възможност при нарушение да се наказват не шофьорите на автомобилите, а собствениците им, като бъдат свалени номерата на колите им, отбеляза експертът по пътна безопасност Настимир Ананиев.

"Самото наказание е много по-сурово, отколкото провинението. Духът на закона е насочен към хипотезите, в които някой дава автомобила си на друг, който въобще няма книжка. Уви, когато ти изтече книжката, ти влизаш в същата категория, а не би било редно да е така", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

125

hgdg

преди 6 години

Човекът, който е постоянно по медиите и ни обяснява и ни казва, какво е правилно и какво не, не си е плащал данъците... чудя ся как ли ще се появи следвашия път да философства

124

Анонимен

преди 6 години

А и за мен кандисаха , ама след 6 месеца на трупчета. Защото нямам вуйчо владика.

123

ааааааааааа

преди 6 години

До ТИРМС в БГ е мижи да те лажем. Последният път си изкарах моето за 2 мин. Набиха печати , подписи и всичко е ток и жица .На очен не минах , щот доктора го нямаше.Отделно на това никой не ми поиска ЛК , та явно куцо кьораво сакато може да си изкара мс , кат прати някой здрав роднина да мине.

fallback