Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общ преглед

Най-вероятно броят на гостите, които ще посетят България за председателството на Съвета на ЕС, ще достигне 25 хиляди души, обяви ресорният министър Лиляна Павлова на пресконференция.

По думите й първоначалните очаквания са били за 20 хиляди души, но календарът на събитията в България нараства всеки ден и съответно броят на гостите се увеличава.

Лиляна Павлова представи днес пред журналисти протоколните подаръци, които Министерството на българското председателство е подготвило за делегатите, които участват в срещите от календара на председателството.

Предвидени са около 50 хиляди подаръка, включително и тези, които ще бъдат изпратени до постоянното ни представителство в Брюксел за участниците в заседанията там.

Пакетът включва шалове за дамите и вратовръзки за господата, което е традиционно за всяко председателство, предаде БТА.

Има два пакета подаръци - единият е за министър-председатели, министри, заместник-министри и ръководители на делегациите, а другият - за всички останали делегати, които ще посещават заседанията не само в България, но и в европейските институции.

В дизайна на шаловете и вратовръзките са вплетени мотивите на българската шевица, каквото е и логото на председателството. Ще има и монети. Единият вид е специална емисия на двулевки, която е с логото на българското председателство, а за ВИП гостите ще има специална емисия на сребърна монета със златно покритие, също с логото на председателството.

Делегатите ще получат и вече валидираната пощенска марка, която е издадена в лимитирана серия, за да има колекционерска стойност. Тефтери, химикалки, мобилно зарядно за телефони също са включени в пакетите.

Спонсорите предоставят и допълнителни подаръци. Сред тях са пакетчета с лавандула, тъй като страната ни е най-големият износител на билката за Европа, както и розово масло. Всички подаръци ще бъдат в опаковки, брандирани с логото на председателството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар