Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Решението на Светия Синод да "осинови" Македонската православна църква най-вероятно няма да бъде подкрепено от Сръбската и Гръцката патриаршия.

Според историка професор Божидар Димитров Руската православна църква също ще бъде против.

Oще по темата

Сръбската православна църква е изненадана от решението на Българската да представлява Македонската пред останалите патриаршии. Новината от София възбуди църковните кръгове в Белград, пише сръбският официоз "Политика".

Според изданието сръбският Свети Синод е обсъдил случващото се между София и Скопие.

Предстои комисия от български архиереи да разговаря с македонските владици и да реши как ще действа с останалите православни църкви. Вижте целият коментар по темата в репортажа на Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

До СульоПульоАтан II

преди 6 години

...горене на живи хора! Какво е отношението на Казандзакис към чернокапците сме чели! Те затова не са разрешили да бъде погребан в гробището. Всяка от църквите носи своя позор, своите грехове. За процеса, който настана - сближаването м/у България и Македония, нашата църква трябва да играе точно, умно и без да предизвиква другите, да вземе най-правилното решение в полза на страната ни!

35

До СульоПульоАтанасИ

преди 6 години

Каквото повикало, това се обадило! Нашите блюдолизци, за да угодят на новата голяма акула - САЩ свършиха всичко, за да накарат Русия и руснаците да се отвратят от нас! Живял съм там дълго и се кълна, че ние бяхме обичани от обикновените хора повече от всякакви други народи! С една сантиментална, ирационална, детински глупава обич! Църковните въпроси не ме интересуват. Аз съм антиклерикал. РПЦ в историята си е била дълбоко ретроградна. Щом е отлъчила даже Лев Толстой! Гонения на староверите, гор

34

Я, па Я

преди 6 години

Наскоро четох в един италиански сайт на тема религия, че първата държава официално приела християнството е Армения, вторат е България а третата е Римската империя. Само дето съвременна история както и църковните историци не признават оногондурската архиепископия, ако и да е съществувала. Създадена е от св. Павел и последователите му и е имала диоцез на целия Балкански полуостров, Южна Украйна и Унгария. А това са териториите на Кубратова и Симеонова България.

fallback