Снимка: Булфото, архив
fallback

Историческият факултет на Великотърновския университет изпрати отворено писмо до патриарх Неофит и Светия синод на Българската православна църква, в което се изразява увереност, че БПЦ ще предприеме необходимите действия за признаването на Македонската православна църква като духовна дъщеря на Светата Българска патриаршия.

Oще по темата

Писмото, разпространено и до медиите, е подписано от декана на Историческия факултет проф. Иван Тютюнджиев и от историка проф. Пламен Павлов.

В позицията се посочва, че "християнските ценности, залегнали дълбоко в нашия национален характер, задължават към отговорност пред миналото, настоящето и бъдещето" .

Според историците "изразената позиция на Македонската православна църква да бъде призната от Българската като нейна духовна дъщеря е в пълна хармония с въжделенията и очакванията на поколения българи и с духовното наследство, оставено ни от нашите велики отци. По този начин делото на Св.Св. Климент и Наум, на Св. цар Борис-Михаил Покръстител, на архиереи, духовници и народни будители получава своите съвременни измерения", отчитат историците от Велико Търново.

Преподавателите от Историческия факултет на Великотърновския университет смятат, че е неотменна историческа истина фактът, че православната църква в Македония е наследница на Охридската архиепископия.

"В драматичната 971 г. светият патриарх Дамян напуска окупираните източни български земи и намира убежище при великия български цар Самуил и неговите братя. След много борби и митарства нашият древен патриаршески престол се озовава в скъпия на всяко българско сърце град Охрид. В епохата на националното ни Възраждане духовенството и миряните от Македония изразиха своята непреклонна воля да бъдат част от Българската Екзархия", се посочва в писмото.

Неговите автори посочват в заключение, че очакват отговорно решение, съзвучно с надеждите на православните християни в България и Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Ердоган и Давутоглу

преди 6 години

До МиялИ това, което казваш, е доказателство, как сме добрували под дебелата сянка на Падишаха.

24

БиБи

преди 6 години

До Анонимен к.22Хайде да се поразходиш един ден до Вселенската патриаршия и още един ден до Руската патриаршия. Вземи от тях по едно решение, че македонската архиепископия е част от Българската патриаршия и поради това й се сваля схизмата. Сетне БиБи ще те назначи за негов заместник. Ти нали си гербаджия? Друг такава умна мисъл не може да измисли.

23

Анонимен

преди 6 години

Никога не съм се впечатлявал от историци, които напират да се правят на политици или просто си вярват, че са говорили с Бога. Нека не забравяме, че акад. Богдан Филов е бил много добър археолог и историк, което не му е попречило да бъде слаб и недалновиден политик.

fallback