Снимка: Булфото, архив
fallback

През 2017 на националната телефонна линия 116 111 месечно постъпват по 9000 сигнала за насилие. По 70 сигнала на 10 дни постъпват и през онлайн системите. Не се знае колко данни не влизат в системата. Това каза пред БНР Офелия Кънева, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Oще по темата

Агенцията е един от организаторите на двудневна конференция "Насилието и детето на 21 век", домакин на която е Пловдив.

Можем да кажем, че имаме значително подобрение на идентифициране на случаите на насилие и заради това има много по-фокусирано внимание върху работата, свързана с агресията между деца и над деца. Средно се регистрират около 300 случая на насилие - физическо, сексуално и неглижиране, на месец през системата за закрила на детето в страната, обясни тя.

Най-малко са случаите на сексуално насилие, а тези на физическо и психическо насилие са почти равен дял.

Неглижирането на родителските конфликти е основен източник на агресия между децата, убедени са експерти от ДАЗД.

Липсата на грижа, неглижирането, раздялата между възрастните хора и отливът от любов, в която детето е свикнало да израства, рефлектира върху едно по-агресивно поведение спрямо други деца в неговата традиционна среда за пребиваване, детската среда за пребиваване, коментира още Кънева.

Най-малко сигнали за родителски конфликти са подадени именно от деца. Най-много – от единия или другия родител.

Разкрити само за 2016-а година ние имаме над 17 000 такива случаи на деца, въвлечени в родителски конфликти и са попаднали в ситуация да бъдат деца в риск, обясни тя и допълни, че цифрата е голяма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 6 години

На Офелия кога и остава време за децата в риск?Тя е твърде заета да пише доноси срещу хората които се опитват да спасят въпросните деца в риск.Пуснете си прекрасният репортаж на Господарите за Офелия иня вижте какво представлява.

fallback