Кадър: БНТ2

Боядисаните мандарини, които предлагат в големите търговски вериги, могат да предизвикат алергии при децата. Това каза проф. Донка Байкова - специалист по хранене и диететика, пред БНТ. Тя посъветва плодовете да се измиват със сапун и четка и след това да се консумират.

Сигнали за боядисаните с оранжева боя плодове подали потребители. Те се предлагат в големите търговски вериги на щанда "Промоция" или в акция "Разпродажба".

След боята мандарините изглеждат сочни и оранжеви, и привличат потребителите да си купят. При измиване обаче, целия цвят на плода на практика пада.

На въпрос опасно ли е това, от Българската агенция по безопасност на храните са отговорили писмено, че боядисването на цитруси не е забранено, но повърхностната обработка може да се извършва само с определени вещества.

От агенцията твърдят, че те са напълно безвредни, тъй като представляват цветни восъци и гланциращи агенти с органичен произход, които не проникват под кората на плода.

Според специалистите от Агенцията дори и да попаднат в човешкия организъм, те не биха предизвикали алергична реакция.

Алергологът проф. Жени Милева коментира, че на теория боята е безвредна, но не е желателно човек да яде подобни плодове. Тя посъветва тези плодове да се накисват във вода.

Според доц. д-р Жана Казанджиева от Кожната клиника на Алксандровска болница оцветителите в храните могат да доведат до кръстосана алергична реакция при използването с други бои или химически вещества от бита.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase