Снимка: Bulgaria On Air
fallback

"Сърбия води дискриминационна и асимилационна политика. Отстояването на гражданските права на българското малцинство е голям проблем там от началото на XX век. Тази психоза на антибългаризъм е в обществото и медиите". Това каза проф. Лозан Митев в ефира "България сутрин" по повод задържаните медици в западната ни съседка.

В края на миналата седмица трима български лекари бяха задържани от сръбските власти в Босилеград, докато преглеждали наши сънародници. След няколко часа престой в полицията медиците били пуснати и се прибрали в България.

Oще по темата

Проф. Митев е категоричен, че не липсата на документи е причината за ареста. Реакцията на сръбските власти е в противоречие с договорите за сътрудничество, смята той.

"Искам да поздравя лекарите за доблестта, която са проявили, защото хората в Западните покрайнини наистина имат остра нужда от такава хуманитарна помощ", коментира още той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му много пъти наши лекари са посещавали Босилеград и този акт на солидарност между българи и българи, от двете страни на границата, е предизвикала гневна реакция.

"Имаше адекватна реакция от страна на президентството и Външното министерство, но очаквах реакцията да е по-остра. Трябваше да бъде извикан сръбският посланик", каза още професорът.

Той уточни, че ако в България се разиграе същия сюжет, но с гръцки или сръбски лекари, ще се разгори много по-голям скандал.

"В XXI век е недопустимо хора да бъдат дискриминирани и асимилирани по този начин", завърши Митев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

Анонимен

преди 6 години

До93 В Германия и Франция няма нужда от хуманитарна акция за бедстващи хора,докато в сръбската ***,тези скотове,се отнасят към българите,както и към животните не го правят.Заради зверствата във войната в разпадаща се Югославия,бяха осъдени всичките сръбски генерали ,а в присъдата на международния съд пише,чеСърбия,като цяло не е виновна за тази война,а нейните лидери,но със забележката,че сърбите не са направили нищо,за да предотвратят жестокостите над несърби.Това обяснява всичко.Стока!

94

Анонимен

преди 6 години

Сърбия и БЮРМ,лошо копие на България,страни от третия свят,руски кочини.

93

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен91 Само скотове могат да попречат на хуманитарна акция,за бедни и болни хора,които сръбската държава е подложила на геноцид.Сърбите същисаха света със своите зверства по време на войната в разпадаща се Велика Сърбия,маскирана,като Югославия.Затова сега са завряни в *** г...з и ще си стоят в чакалнята на ЕС още дърги години.

fallback