Къщата-музей на Тодор Живков в Правец обаче се поддържа и приема посетители. Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Луксът и интериорът за хиляди левове на някогашната резиденция на Тодор Живков в Банкя са останали в миналото. В момента петте сгради, където бившият държавен ръководител живееше до падането на режима, тънат в разруха, пише в. "Телеграф".

Резиденцията разполага с парк от над 400 декара, но и той изглежда като след бомбандировка. Изпочупени стъкла, откъртени врати, остатъци от къщите описват сегашното състояние на резиденцията.

Всичко по-ценно отдавна е изнесено, крадци дори са отнесли огромния полилей от една от залите, тежащ няколкостотин килограма.

Мястото е станало любимо и за наркоманите, като затова свидетелстват захвърлени използвани спринцовки.

От месец и половина бившата резиденция има охрана, назначена от областната управа.

"За крадене тук нищо не е останало. Гоним оттук младежи със спринцовки, внимаваме и да не влязат деца да играят вътре, защото е опасно", разказват охранителите пред вестника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Имало 5 сгради,

преди 6 години

добре обзаведени, плюс 400 дка парк.Защо още през 1990 г. не настаниха там млади семейства етнически българи с образование и с професии, които нямат собствени жилища, но искат да създадат поне по две деца?Ако бяха постъпили така,сега тези някогашни млади семейства щяха вече да имат внуци!Вместо това кмет Янчулев раздаваше общински жилища на роми безделници, дошли от провинцията, където са имали къщи, а общините са им предлагали по 10 дка за обработванеКакво ли пък е вършил банкянският кмет?

28

Анонимен

преди 6 години

Не "наркомани", а деца на демокрацията.

27

Анонимен

преди 6 години

На кой Тато от Банкя - на стария или на новия ?

fallback