fallback

Атентатите не секват в цял свят, превръщат се вече в обикновена статистика. И свикваме да живеем с тях. Но вече ставаме свидетели на новия облик на терориста – този, който няма директен досег до терористичните организации, а извършва своята радикализация по интернет.

Дори Доналд Тръмп или който и да е да спре зелената карта и достъпа до страната си от граждани на държавите с тероризъм – проблемът няма да се реши. Това отбеляза експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

"Интелектуалният вирус на тероризма се предава без проблеми по интернет! Най-радикалната държава е Узбекистан. Извършителят на атентата в Санкт Петербург е узбек, атентаторът в Истанбул от нощния клуб – узбек, атентатът в Стокхолм – узбек, и така нататък", категоричен бе той в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според Гърдев терористичните организации и идеологията им са особено силни в Узбекистан, поради сериозните идеологически действия на талибаните.

"Самите узбеки имат пряк досег до най-гъсто населеното място в Азия. Това е плодородна почва за радикализация поради струпването на различните етноси и националности. Най-радикализираните от тези хора са именно узбеките", подчерта още експертът пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Гърдев единственият начин да спрем радикализацията е като сринем източниците ѝ, тъй като колкото и да затваряме границите си – радикализацията може да настъпи и у хора, които вече живеят в държавата.

Разговорът обхвана и последното сеене на масова смърт в американския щат Тексас, където бивш военен изби 26 души, сред които и деца, в църква.

"Този човек и преди това е имал подобни изблици на агресия. Когато е бил част от военните сили на САЩ има присъда за нанасяне на телесни повреди на семейството си. Уволнен е дисциплинарно от въоръжените сили на Америка. Бившите военни имат трайни психологически промени след като са били на война или са претърпели военни конфликти. За този проблем става ясно още след войната на САЩ с Виетнам", уточни гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

до 16

преди 6 години

Именно, но ганчовското племе най-мрази да мисли и плюва ли плюва САЩ по инерция.Защото така е модно.А никой не се замисле, че след поредицат атентати в Лондон, Паржи, Мадрид и Москва, единствено в Германия досега няма нито един терористичен акт.И то при положение, че тя е страната с най-много тарамбуки.

15

Анонимен

преди 6 години

За това решението какво е? Абсолютно всеки, без изключения, който се казва Мехмед, Али, Мюмюн и пр. тоест всеки един, който с името си и с религията си се вписва в образа на предполагаем терорист, дори да има висше образование и да се е интегрирал успешно в обществото на страната, в която живее, трябва да бъде прокуден и пратен отатък Турция....Ами само необразовани *** ще останете бе. Заедно с ромите. Кой ще ви храни тогава?

14

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 12Тогава да оставят Сирия на произвола на диктатора и да седят и да гледат.

fallback