Снимка: pixabay.com
fallback

Три седмици след избухването на сексскандала със холивудския продуцент Харви Уайнстийн, хаштагът #metoo заля социалните мрежи с призиви жертвите на сексуално посегателство да разкажат своите истории. Уви в страната ни не са дава толкова гласност на жертвите на такъв тип насилие.

"Проблемът е липсата на личен пример. В България, а и по света, възпитаването в достойнство трябва да започне от семейството и от децата. Хора, които предпочитат да им чупят и мачкат достойнството, премълчават сексуалните набези. Социалните мрежи дават изключителна възможност за даването на гласност на тези неща. Огромни аплодисменти за личностите, които наистина показаха примери за подражание", категоричен бе психологът Еленко Ангелов.

В студиото на "България сутрин" PR-експертът Ива Екимова отбеляза, че у нас всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие – както сексуално, така и физическо.

"Децата, които са свидетели на подобни посегателства, свикват с този образ и след като напуснат семейството, са склонни да го прилагат или търпят. Можем да говорим за справяне с този проблем, едва когато институциите поемат отговорността да се борят", подчерта тя.

Според Еленко Ангелов в българския шоубизнес също има подобни на холивудските сексуални посегателства.

"Сега е моментът да се даде гласност на тези проблеми. Разбира се, че има такива случаи. Но еснафството у нас е много голямо – някои ще кажат, че жертвите сами са си го търсели. Има го и обратното – и мъжете са обект на сексуални посегателства", уточни той пред Bulgaria ON AIR.

"Въпрос на личен избор и ценностна система – ако се превърнеш в жертва на сексуален тормоз, трябва да направиш нещо. Уви, хората реагират по различен начин. Много често жертвите на сексуални посегателства развиват Стокхолмски синдром – привързват се към своя насилник. Другата стъпка към решаването на тези проблеми е тези жертви да потърсят помощ от психолози", допълни Екимова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 6 години

Мълчат да вземат постовете и парите. После ще се оплакват.

25

Мераклия

преди 6 години

До Анонимен 12:Ами тогава заповядай при мен,ще го правим по-няколко пъти на ден?!?

24

Анонимен

преди 6 години

Явно ДОМАШНОТО по чужд език не е написано !

fallback