Снимка: архив, БулФото

"Либералният модел за миграцията се провали", коментира бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров по повод атентата в Ню Йорк, при който 29-годишният узбек Сайфуло Саипов уби осем души.

Още по темата
"Сега пак гледам и слушам как този бил добър човек. Попаднал случайно в Ню Йорк, бил работлив, нямало никакви признаци. Ако трябва да водим разговора по същество, тези теми не бива да ни ги пробутват. Става дума за спяща клетка, която е изпратена там", категоричен е Лазаров пред bTV.

По думите му за това се използват различни механизми. "Този човек е поддържал връзки с лица, които са финансирали тероризъм. Какво повече трябва да стане, за да разберем, че либералният модел се провали", попита той.

Според него за ефективно противодействие на тероризма трябва да си взаимодействаме с Русия.

Според Лазаров, парите, които се отделят в новия бюджет за МВР, няма да са достатъчно, но той е оптимист.

"Ако помните, когато започнаха разговорите в самото начало, нямаше пари, нямаше развитие на казуса със заплатите. В момента има отпусната известна сума, но аз съм оптимист, че като се разгледа законът за бюджета, ще имаме по-позитивно развитие”, коментира Лазаров.

Според него не е въпросът само "да наситим" с полиция, а трябва да използваме и технологиите. "Там, където има видеонаблюдение, не се извършват престъпления и се дава възможност за освобождаване на човешки ресурс", даде пример бившият главен секретар на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase