Снимка: БТА, архив
fallback

Бившият служебен премиер Огнян Герджиков заяви, че кабинетът "Борисов 3" работи в трудна обстановка, защото коалицията с патриотите не е лесна.

Oще по темата
"Премиерът е набрал доста опит и има подход, който му позволява да търси и намира балансите. До края на председателството това ще работи, имам леки притеснения, че след председателството може да се получат трусове, но България няма интерес от това, няма нужда от служебни кабинети", коментира той пред БНТ.

Герджиков, който в момента е председател на Консултативния съвет по законодателство към парламента, заяви, че не е усещал натиск по време на служебния кабинет.

Припомняме, че докладът за обществените поръчки във ВМА, който стана повод за оставката на министър Николай Петров, е бил изготвен именно по време на неговото служебно правителство.

По думите на бившия служебен премиер още тогава професорът намекнал, че може да подаде оставка като директор на ВМА. Герджиков обаче го посъветвал да не прави такива резки ходове.

"Той се почувства обиден от това, смяташе, че му се крои шапка и беше омерзен, но в крайна сметка не се стигна до оставка", обясни Герджиков.

По думите му докладът не е обсъждан с тогавашния служебен вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев.

"Не съм толкова навътре в проблема, за да бъда категоричен, но ми се струва, че някои са търсили цаката на министър Николай Петров. Сам по себе си този факт, че неговият уж зет е част от един консорциум, част вътре от многото фирми, не е в състояние да опорочи тази обществена поръчка, според мен. Доколкото аз съм запознат с нещата", коментира Огнян Герджиков.

По думите му в редица закони са записани неща, които не се разбират и се получават големи недоразумения. На моменти ме е срам от това, което се приема от българския парламент, призна той.

Герджиков даде и пример: "Понякога хората, които пишат данъчните закони, в стремежа си да не изпуснат някоя сделка, която да бъде обложена, правят невероятни глупости с текстовете на нормативите. В Закона за доходите на физическите лица има пълни абсурди - според чл. 27, ал. 3 физическо лице може да бъде собственик на едноличен търговец".

По отношение на темата за корупцията той заяви, че тя прекалено се политизира и се търсят повече политически решения. Герджиков посочи, че се пита при една добре действаща прокуратура има ли нужда от друг специален орган. Главният прокурор Сотир Цацаров обаче му споделил, че не е доволен от голяма част от прокурорския състав.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 6 години

Долно продажно ко-пеле.

24

Анонимен

преди 6 години

Gerdjikov mrasnik i nagada4 pri jivkov super bkp pri boiko super gerb podloga na silnite na dena

23

сиромах

преди 6 години

Професоре,имах малко по добро мнение за Вас ама се оказва че и Вие сте от същото самозабравило се котило от мошеници и мафиоти дето не ги е еня за гладните и бедни пенсионери и за безработните!Абе стъргел защо не си затвориш устата далавераджийска с една минимална заплата или провинциална заплата на работещ беден за няколко месеца и тогава ще видим как обръщаш плочата!Ама той бил специалист и професионалист!Аман от такива крадливи професионалисти ПРОФЕСОРЕЕЕЕЕ!!!!

fallback