Малцина знаят, че битката при Сливница през далечната 1885 г. е една от най-грандиозните победи на българската армия и е смятана за бойното кръщение на армията ни. И това навярно е така – по онова време страната ни е била свободна от едва 7 години и войската ни успява да постигне блестяща победа над страна като Сърбия, която има половинвековна военна история.

С тази победа българите успяват да защитят по категоричен начин Съединението и показва на Европа, че на политическата карта се е върнала една държава, готова на всичко да постигне националното си обединение. Въодушевлението и готовността на младата българска армия да защити границите на родината успяват да компенсират факта, че в нея липсват генерали и доказват, че в някои случаи моралът, честта, смелостта и чувството за справедливост са далеч по-важни от чисто техническите аспекти на войната.

Точно затова тази битка оживява в първия филм от поредицата "Българско военно чудо" – съвместен образователен проект на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец", който пресъздава най-големите постижения на армията ни.

Вижте най-важното за битката при Сливница във видеото.

В петък, 3 ноември, в ефира на Bulgaria ON AIR от 9:00 часа, очаквайте и вторият филм от поредицата, който ще ни запознае с Лозенградската операция от 1912 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase