Снимка: Reuters

Есенната смяна на часа не е проблем, напротив, късметлии сме с него. Връщането към астрономическото време не ни прави по-отпуснати, а точно обратното, прави ни по-отпочинали, по-работоспособни.

Това смята неврологът Николай Михнев, който се противопоставя на традиционното мнение, че при промяната на часа хората стават по-изнервени и дори имат проблеми със здравето.

Тази година връщането към астрономическото време ще стане на 29 октомври в 3 часа. Тогава стрелките трябва да се върнат с час назад.

"Късметлии сме с тази смяна, тя доста добре се приема от хората, с изключение на малка групичка хора, които имат проблем с ранно събуждане", каза Михнев пред БНТ.

Той е категоричен, че есенната смяна на времето не е съществена за здравето на хората. Различно е с пролетната, когато организмът се адаптира много по-трудно.

Единственият минус на предстоящото преместване на часовника с час назад, е по-ранното стъмване.

"Това че изведнъж ще започне да се стъмва с час по-рано, със сигурност би се отразило върху настроението на човека, той би се чувствал по-потиснат. Известно е, че колкото по-малко слънцегреене има, толкова по-малко хормони на щастието се отделят и честота на депресията е по-висока", каза Михнев.

Според него смяната на времето към лятно и връщането му към астрономическото е добър вариант за нашата географска ширина. "Представете си лятото да става светло в четири часа сутринта, а тъмно – в осем", каза неврологът и допълни: "Няма смисъл да бъде светло докато спим".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase