Снимка: Кадър bTV
fallback

Стотици кучета от различни породи в тесни клетки, при ужасни условия, затворени в едно помещение с крави. За този филм на ужасите разказват свидетели, които стигнали до незаконния развъдник  в ямболското село Маломир в търсене на домашно куче.

Собственик на ужасяващото място е Христо Манолов. Той има десетки обяви в интернет, чрез които продава кучета. "Имаме пекинезчета, каракачанче, лабрадорче...", изрежда той при обаждане на обявата. Цените са различни – от 250 лв. до 700 лв.

"В една от клетките имаше десетдневно куче, а до него част от друго куче, което изглежда е изядено", описва ужаса пред bTV жена, стигнала до развъдника в търсене на животно.

Oще по темата

Кметът на селото Йордан Тодоров разказва, че служител на НАП, който посетил развъдника, се хванал за главата и си тръгнал.

Хора, успели да зърнат зад металните врати на помещението, обясняват, че вътре кучетата стоят по 10-15 в много тесни клетки. В помещението има около 20-30 тона зърно, върху които животните се изхождат. Ветеринари споделят, че кучетата, купени от развъдника, умират след месец.

Фрапиращ в случая е страхът на хората, много от които са знаели за ужасното място, но са мълчали.

Самият Манолов живее в София, а развъдникът е наблюдаван от родителите му. Те отказват достъп до мястото.

Според природозащитничката Миглена Дерменджиева става въпрос за изключителна жестокост към животните и трябва веднага да се подаде сигнал към прокуратурата и към  Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), която контролира развъждането на животни. Кучетата трябва да бъдат иззети и да им се намери бързо собственик, призова Дерменджиева.

Това не е единственият незаконен развъдник в страната, има десетки подобни, коментира Явор Гечев от фондация "Четири лапи”. Сега е моментът БАБХ да покаже, че може да работи като контролен орган, допълни той.

Гечев призова хората да не купуват кучета от обяви в интернет, а да осиновяват или да отидат на място в лицензиран развъдник.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавна проверка на случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Пич

преди 6 години

От заглавието някак си се разбира, че кравите са по-долни животни от кучетата. Тоест за кравите е ОК да седят по клетки, и да ги гледат като храна за хората, ама с кучетата не е редно. Забелязвате ли колко ограничени създания сме това хората?!

45

Анонимен

преди 6 години

Ей писна ми всеки ден да чета, че БАБХ не си върши работата, ми да разкарат управляващите там, явно не могат да си вършат работата.

44

пфу до 40

преди 6 години

И пак както сме фоби носим по-малко страдание по света отколкото *** като теб.

fallback