Архив: Булфото
fallback

От изследвани десет марки краве масло от Българска национална асоциация БНА "Активни потребители" само в две няма проблеми. В пет марки има груби нарушения, които са директно фалшификации на оригиналния продукт, каза Богомил Николов - изпълнителен директор на Асоциацията.

Най-безобидният проблем е неточната информация за съдържанието в продукта. При две търговски марки мазнините са по-малко от декларираните 82 процента, какъвто е световният стандарт. В други три продукта има повече вода /от стандартните 16 процента/ или са добавени немлечни мазнини.

Основният проблем е и влагането на натамицин, известен и като Е 235 в маслото. Това е забранено в целия Европейски съюз, каза Николов. Той се слага за увеличаване на срока на годността, защото е средство, което спира развитието на мухъл и плесени в някои сухи сирена и трайни колбаси. Вложените количества натамицин в маслото са между 8 и 32 милиграма на килограм, което е много, каза д-р Сергей Иванов - управител на "Център по биология на храните".

Натамицинът е слаботоксичен, но не е изпитван ефектът от влагането му в хранителните продукти. Той предпазва от плесени и мухъл, но не предпазва от развитие на бактерии и освен това е алерген, обясни още той.

Краве масло за проверките са взети от един склад в Несебър и един в Бургас в средата на август тази година. Фирмите, които показаха отклонение в пробите с маслото, са същите, които имаха проблеми през предходните две години, въпреки санкциите на КЗК и други инстанции. Очевидно, че това не са инцидентни случаи, каза Богомил Николов.

От асоциацията препоръчват забрана за ползване на немлечни, хидрогенирани мазнини в млечни продукти. Вратичката за злоупотреби е отворена с възможността да се предлагат заместители на млечни продукти, пише БТА.

Предлагаме да се криминализира влагането на тези съставки в храната. В Белгия например, след случая с фипронил в яйцата, двама души бяха арестувани, тече дело и те вероятно ще получат ефективни присъди.

Надзорът на Агенцията по контрола на храните трябва да се засили, а оценката на риска трябва да се развие и усъвършенства, защото явно е неефективна, заяви Николов. Когато тествахме за нарушения 30 сирена хванахме шест с проблеми. Агенцията беше тествала 300 и беше хванала само три, добави той.

Настояваме за редовни проверки на храните в училища, детски градини, хотели и болници, защото тези нередовни продукти се пласират именно там, каза Николов. Уведомили сме и икономическа полиция, които тази седмица са взели проби от същите складове. Агенцията по храните не сме сезирали, защото колкото пъти сме го правили те не потвърждават сигналите, каза Николов. Резултатите от теста може да видите тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

100

БББ

преди 6 години

Като цяло доста голяма част от предлаганите хранителни продукти трябва меко казано да се избягват. Кренвирши, колбаси, шунки и всякакви подобни - просто ги забравете. Вафли, курабии, бисквити, соленки, снаксове - също. Пълни са с химикали, хидрогенирани мазнини и всякакви ***. По-добре да се консумират по-обикновени храни, преминали през максимално ниска степен на индустриална преработка. Не, че това е някаква сто процентова гаранция, но рискът е по-малък.

99

БББ

преди 6 години

Като цяло доста голяма част от предлаганите хранителни продукти трябва меко казано да се избягват. Кренвирши, колбаси, шунки и всякакви подобни - просто ги забравете. Вафли, курабии, бисквити, соленки, снаксове - също. Пълни са с химикали, хидрогенирани мазнини и всякакви ***. По-добре да се консумират по-обикновени храни, преминали през максимално ниска степен на индустриална преработка. Не, че това е някаква сто процентова гаранция, но рискът е по-малък.

98

БББ

преди 6 години

Общо-взето почти всеки може да си произведе каквото си поиска у нас и от каквото си поиска, и абсолютно нищо няма да му се случи. Да не си мислите, че по малките мандри в селата се спазват някакви стандарти. Бъркат се такива бъркочи и се слагат химикали, за които ви е бедна фантазията. Хората обаче, като видят "произведено в село еди си кое", мислят, че купуват екологично чист продукт - МНОГО ГОЛЯМА ГРЕШКА!

fallback