Снимка: visualhunt.com
fallback

Новият сборник с рецепти за храненето в детските градини вече ще включва и т.нар. "суперхрани". Той ще бъде одобрен в началото на следващата година и градините ще имат възможност да предлагат на децата чиа, киноа, авокадо, броколи и брюкселско зеле.

От менюто на децата вече отпадат пържените храни, както и колбасите, посочи проф. Стефка Петкова, национален консултант по диететика. Въведен е и по-висок грамаж за порциите, заради многото сигнали, че по-големите деца не могат да се нахранят със 130 грама.

"Суперхраните наистина са ценни - имат растителни мазнини и минерали. Добре е децата да бъдат запознати с тези храни и да бъде част от менюто им. Запазили сме много традиционни закуски и сме коригирали състава им – намалили сме захарта и солта", посочи още проф. Петкова.

По-скъпите храни обаче може да утежнят бюджета на детските заведение в случай, че се предлагат ежедневно. По думите на консултанта те са по-скоро алтернатива, а не новата норма.

В детска градина "Дъга" задължително преди обяд похапват плод, а за обяд има супа риба и таскебап със задушен ориз за гарнитура.

"Рибата не е от любимите на децата храни, но е полезна и е задължителна част от седмичното меню. Овесени ядки не обичат и заради това от тази година решихме да слагаме овесените ядки в супите, за да ги приемат по този начин", коментира пред bTV Галя Точевска, медицински специалист в детската градина.

Интересът към непознатите и необичани, но здравословни храни педагозите събуждат под формата на игра. Така тестват и отношението на децата към семенцата чиа и киноа, както и към някои екзотични плодове, които съвсем скоро ще станат част от менюто в градините.

Експертите са убедени, че макар и не наши, новите храни ще се приемат лесно от малчуганите под формата на добавки към мляко, фрешове, салати и сладкиши.

"Ще има и съпротива, но децата в тази възраст са големи експериментатори, те искат да научават нови неща, да пробват нови неща и аз смятам, че ще свикнат да ядат това нещо, а и най-интересното е, че те се опитват вкъщи да насаждат тази идея за здравословното хранене", посочи Емилия Николаева, гл. експерт в Община Враца.

Екатерина Йосифова от фондация "За храната" посочи, че родителите стават все по-активни по отношение на храненето на децата в детските градини. По думите й все още е проблем, че се разчита на много тестени изделия.

Експертите очакват известна съпротива с прилагането на новите храни. Но смятат, че сега е моментът децата да свикват и да се запознават с нови случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Шаран-БГ

преди 6 години

Преди два века Луи Куне е направил експеримент и доказва, че за човека най-полезни са храните, които се отглеждат там, където е роден,израстнал и живее самият той !!! Единственото "достоинство" на задморските храни е, че те пълнят джобовете на търговците. Фактът, че в БДС няма "царевичен булгур" /друг е въпросът за качеството на царевицата/, показва до каква степен спецовете по храните у нас, са загрижени за здравето на хората.... Ама яжте чиа, киноа и прочие..........

35

Анонимен

преди 6 години

Много съвети за здравословно хранене и примери за подръжание, които са типични за страна с изключително висок брой на сърдечно-съдови заболявания, висока детска смъртност и ниска продължителност на живот. Всичко е супер и нищо не трябва да се променя. Вратни паржоли, свинска мас, кебапчета, ракия, мазни банички... видими резултати.

34

Анонимен

преди 6 години

Ех, тея спецове по форумите тука. Предците на вашите дълголетни баби какво са правили преди Америките да бъдат открити и да се появят изключително здравословните български боб, домат, картоф, царевица и пр. Да не говорим за българските грах и леща от Азия и Африка.Няма нищо по-елементарно от масовата тъ.потия която се демонстрира тука. Вашите наследници след 200-300 години ще плюят против новите супер супер храни и ще дава пример за баба си която е живяла 90 години яла бг киноа, чиа и пр.

fallback