Красимир Каракачанов. Снимка: БТА
fallback

Забрана за всякакви чужди свещеници - ислямски, католически, евангелски, ще въведе правителството чрез промени в законите за вероизповеданията, за образованието и Наказателния кодекс.

Ще се въведе и забрана чужди граждани да са начело на вероизповедания у нас, както и за финансиране от чужбина.

Това обяви вицепремиерът Красимир Каракачанов след среща със специалните служби за опасността от проникване на радикален ислям сред българските мюсюлмани, съобщи "24 часа".

Чуждите свещеници, които служат у нас, дори православните, завършили в Москва, ще минават през признаване на дипломите, допълни той.

Каракачанов предлага и ислямски имами да се подготвят във факултет на СУ или държавно Висше ислямско училище.

"Оказва се, че проблеми, които наблюдаваме в редица европейски държави, вече съществуват и в България – най-вече става дума за безразборно финансиране от частни структури на религиозни общности, чрез които се прави опит да се реализира политическо влияние в страната", каза той.

Според него действащите в момента закони са крайно либерални и позволяват почти безконтролно у нас да се упражняват подобни практики под формата на частни курсове, частни детски градини и частни религиозни общности.

Каракачанов уточни, че са наложителни и спешни промени в Наказателния кодекс, чрез които да се дефинират тези радикални практики, за да могат правораздавателните органи да ги санкционират по-лесно. 

По думите му трябва да се промени и механизмът, по който се регистрират религиозните общности. В момента всеки един човек може да препише устав от някое религиозно изповедание и да регистрира своя църква, която да се намира дори и в собствения му дом“, обясни вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

Helleborus

преди 6 години

Така или иначе религиите не са регионално дело, макар никой християнин няма да се затрудни да упражнява вярата си и в изолация. Само че християнството сродява народите, както са сродени децата на един баща от една кръв, кръвта Исус Христова. Но нито вярата, нито съвестта и свободната воля на хората могат да бъдат продукт на някое министерство. Бог не е подчинен на министъра на отбраната, нито на някой друг политик, за да бъде ограничен в техните учебници. Малко повече смирение пред Създателя.

61

Helleborus

преди 6 години

49, Тангра и Христос са една и съща личност. Преди въплъщението известна като Словото Бог, Ре. От там идва думата реч. Друго име, с което са го наричали предците ни е Възкръсващият Ре или Туонх Ре. Знакът на възкресението е познат и като анкх и като анх в Египет, затова има няколко произношения Тонгра, Тангра, така и хората не знаят как се произнася, защото не знаят етимологията на думата. След въплъщението, всички употребяват името Исус Христос. Но Той е познаван и очакван от древния свят.

60

inatut

преди 6 години

Браво, вече по закон и Папата нема право да стъпи в България

fallback