Снимка: архив, БулФото
fallback

Министърът на туризма Николина Ангелкова очаква ръст между 5 и 10% на туристите през зимния сезон.

По думите й прогнозите са на база на ранните записвания. Зимният сезон изключително много зависи от времето, особено за тези, които идват в България да карат ски, уточни Ангелкова пред Нова телевизия.

Oще по темата
Миналият зимен сезон беше изключително успешен – с 19,6% ръст, или над 1.47 млн. чуждестранни туристи са посетили нашата страна, за първи път регистрираме такъв висок ръст, каза още тя.

Според Ангелкова България е една от най-добрите дестинации за зимен туризъм, като съотношение качество-цена.

"Може би има места, където е скъпо, както навсякъде в чужбина. Като отидете във Франция в някой от известните им курорти, като Куршевел например, и там чаят е 4-5 евро", даде пример тя.

По думите й цената много зависи от избора на хотел, но като цяло пакетите, които предлагат нашите курорти, са доста по-евтини в сравнение с пакетите, които предлагат в чуждестранни.

Ангелкова каза, че през зимата ще посети българските курорти за по няколко дни.

Министърът посочи, че ведомството работи с официалните данни на Националния статистически институт, като се спазва методиката на Световната организация по туризъм и на Евростат - за турист се брои всеки, който е реализирал една нощувка в страната.

На въпрос за Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, които поискаха оставката й, Ангелкова каза, че не е редно всеки да тълкува данните, "както му е угодно или да прави манипулации".

"Не мисля, че трябва да се задълбаваме в аргументите на една организация, която има не повече от 80 членове туроператори, които работят основно на пазар чужбина", коментира тя.

По думите й за първите осем месеца в страната имаме над 5,2 милиарда лева приходи, което е с 10% повече в сравнение с миналата рекордна година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Илия

преди 6 години

Абе като не ви харесва не ходете.....ако човек чете коментари ще каже че БАнско е празно, а то е фраш :) Стойте си пред компютърите, още по-добре за нас :) Айде със здраве :)

55

hmn

преди 6 години

кво се оплаквате бе, В Куршевел има ли бой в 8 сутринта на опашката за лифта - няма! В Куршевел има ли дискотека "По Пате" ("No Name") където куршевелските селяни да ти влизат с брадви като решат, че ги гледаш накриво - няма. Има ли кална нива до лифта, където да паркираш за 10-15 лева... няма... Еее... Куршевел та Куршевел...

54

ikonomist

преди 6 години

3000E /5Е чай =6001000лв/2лв чай =500100 чая са равни на 20% по- скъпо от най- тузарския курорт

fallback