Снимка: архив "Булфото"
fallback

КНСБ свиква протест за по-високи заплати на 27 октомври. Националното протестно шествие ще има две спирки – пред сградата на Министерски съвет и пред седалището на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Решението съобщи лидерът на синдиката Пламен Димитров на извънреден брифинг.

Протестът е с искане за по-високи заплати както в бюджетния сектор, така и в реалния.

Пламен Димитров обясни, че синдикатът анализирал подробно предложенията за увеличение на заплатите в бюджетната сфера. Според КНСБ възнагражденията могат да бъдат повишени с повече и на повече места.

Oще по темата

"Предлага се масово около пет процента увеличение на заплатите, а ние искаме поне десет и повече", каза лидерът на синдиката, цитиран от БТА.

Пламен Димитров припомни, че исканията на КНСБ са за поне 10 процента увеличение на заплатите в АСП, АЗ, ГИТ. Остават и исканията на огнеборците. КНСБ ще подкрепи протестите и на работещите в науката на 1 ноември.

Синдикатът продължава да настоява заплатите в реалния сектор да растат поне със сто лева всяка година.

Димитров беше категоричен, че протестът и исканията за по-високи заплати нямат никакви политически измерения. Синдикалистите предупредиха и че не искат недоволството им да бъде припознавано от която и да е партия.

Допълнителната мотивация за протеста е и предлаганото намаление на болничните - през първите три дни да се плаща 50 на сто, а не 70 на сто, както е в момента.

Според Димитров фалшивите болнични не могат да се борят чрез намаляване на права, а с по-добър контрол. Синдикатите ще протестират и срещу опитите да се отнемат права на хората чрез повдигането от страна на бизнеса на темата за класа "прослужено време".

От КНСБ са избрали сградата на АИКБ като спирка на протеста, тъй като смятат, че председателят на Асоциацията се явява говорител на работодателските организации.

От КНСБ очакват около 6000 души да се съберат на протеста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

МИМИ

преди 6 години

ИСТИНАТА Е ,ЧЕ САМО ТЕЗИ КОИТО РАБОТЯТ В РЕАЛНИЯ СЕКТОР ПЪЛНЯТ БЮДЖЕТА С ТЕХНИТЕ ДАНЪЦИ,А ЗА ТЕХНИТЕ ЗАПЛАТИ НИКОЙ НЕ СЕ БОРИ,ЗАЩОТО В ЧАСТНИТЕ ФИРМИ СИНДИКАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ НЯМА,НЯМА!

33

Анонимен

преди 6 години

Заплатодателите и работонаемателите по-лесно ще платят заплати на лобисти из телевизиите и парламента. Те да не са мистър 10%?

32

Dies Irae

преди 6 години

Въпроса не е дали е евтино или не. Цените в БГ са високи, а стоките ***. Но за това е виновен именно държавния апарат които е пълен с заплатополучатели вършещи нищо, а вечно ревящи за по високи заплати. Кога за последно сте видяли някой държавен орган да си свърши работата? Какво стана с доказаното ниско качество на вносни стоки и със завишени цени? Същото каквото с доказателствата за картел при горивата! Абсолютно нищо. 2 дена шум в медиите и накрая го заметоха под килима и дотам!

fallback