Снимка: архив "Булфото"

Въвеждането на 10-годишна давност на дълговете е под въпрос. Правната комисия в парламента не е подкрепила идеята. Това стана ясно от думите на омбудсмана Мая Манолова, която коментира промените в Гражданския процесуален кодекс /ГПК/.

Те се обсъждат и предстоят да бъдат гласувани на второ четене от депутатите.

Въпреки че 10-годишна давност над дълговете едва ли ще има, с новите текстове ще се даде глътка въздух на българските граждани, заяви омбудсманът. По думите и с промените ще има удовлетворителни решения по четири от най-важните въпроси за гражданите.

Едно от тях е хората да не бъдат съдени без да знаят.

Още по темата

"Направили сме промени в призоваването. Дадена е възможност много ясно гражданинът да плати в рамките на съдебния процес и да не стига до частен съдебен изпълнител. Има методика за оспорване на оценката на недвижим имот. Има ясни текстове, които да осигурят съразмерност между действията на съдебния изпълнител и размера на дълга", каза Манолова.

Омбудсманът уточни, че ще бъдат внесени и допълнителни текстове, за да бъдат намалени таксите на частните съдебни изпълнители.

"Единственият въпрос, който засега като че ли не намери удовлетворително решение, е този с извънредните правомощия на банките", допълни Манолова.

Омбудсманът коментира и че до предложението за 10-годишна абсолютна давност на дълговете няма да се стигне, тъй като предложенията не са подкрепени от правната комисия.

Според нея по-доброто и по-честното решение и към длъжниците, и към кредиторите, е да бъде приет специален закон за частния фалит, за гражданската несъстоятелност. Така ще се отчетат интересите и на двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase