Снимка: архив, Булфото

Журналистите трябва да имат много повече права от това просто да задават въпроси. Обществото в България обаче упорито отказва да плаща за информация. Това уби вестниците и списанията, постепенно убива и печелившите телевизии в страната ни, посочи в студиото на "България сутрин" социологът Андрей Райчев.

Повод за думите му стана организираният от Асоциацията на европейските журналисти - България протест пред Министерски съвет, след скандала, в който се замесиха депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Валери Симеонов. Двамата отправиха индиректни заплахи в ефир към журналиста Виктор Николаев. В понеделник (9 октомври) Тодоров подаде оставка като депутат и днес (11 октомври) колегите му ще я гласуват в Народното събрание.

Още по темата

Валери Симеонов пък се закани, че ще съди няколко български медии, ако не му се извинят, че не са отразили позицията му след скандала.

"Може да те освобождава само този, който те назначава. Антон Тодоров не е назначен от парламента, неговото влизане там е гласувано от народа. Ако ПГ на ГЕРБ обаче реши да не приеме оставката му тежко ще се изложи", категоричен бе Андрей Райчев.

Социологът е на мнение, че в страната ни трябва да се въведе пълна забрана за едновременна собственост върху медия и дистрибуция. Според него е необходима също така пълна публичност на приходите на всяко едно издание, било то печатно или електронно.

Пред Bulgaria ON AIR математикът Михаил Константинов посочи, че след като депутат си подава оставката, то той иска да си отиде доброволно и парламентът трябва да му позволи това.

"Антон Тодоров успя да стане неприятен на всички. Сега трябва да преосмисли общественото си поведение и да продължи да се занимава с документация и изследователска дейност", каза Константинов.

И допълни, че от вицепремиера Валери Симеонов не може да се очаква да подаде оставка, защото на него му харесва да води битки.

"Хубаво е обаче, че в България всеки може да се защити в съда", отсече математикът.

Гостите в студиото коментираха още решението на лидера на Каталуния Карлес Пучдемон да отложи независимостта. Те се обединиха около тезата, че неминуемо трябва да има ясни правила и дискусия за това как се прави държава, дефиниция за нея, както и да се установят количествени параметри за това.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase