Д-р Мустафа Хаджи, главен мюфтия; Снимка: Главно мюфтийство
fallback

Непремерените думи на високопоставени държавни мъже будят негодувание сред мюсюлманите в страната, заявиха от Висшия мюсюлмански съвет по време на изнесено заседание в Смолян.

Заседанието е първото по рода си, тъй като е било с участието и на членовете на районните мюсюлмански съвети към районните мюфтийства в Смолян, Пловдив, Благоевград, Пазарджик и Стара Загора.

Присъстващите са изразили негодувание срещу непремерените думи на високопоставени политици във връзка с още непоявилия се на бял свят проектозакон за промени в Закона за вероизповеданията.

Oще по темата

"Представителите на мюсюлманската общност в България посрещат с одобрение всички идеи за развиването на Висшия ислямски институт, стабилизирането на финансовото положение на Мюсюлманско изповедание и мерките срещу радикализация, правейки разграничение между религиозност и радикализация, което някои политици и анализатори трудно успяват да разберат или не разбират изобщо, отбелязват от Главното мюфтийство.

"Тези въпроси многократно са поставени на дневен ред от ръководството на мюсюлманите. Обаче думи и действия, намекващи за отнемане на демократични човешки права чрез ограничаване на свободата за образование и "тестове за лоялност", напомнящи някои прийоми от "онова време", са далеч от реалностите на една държава членка на ЕС и будят негодувание сред мюсюлманите", подчертават още те.

Затова ръководството на Мюсюлманско изповедание ще направи всичко възможно по демократичен път да защити правата на мюсюлманската общност в страната, която не само на думи, а на дела е доказала своята лоялност към Родината си.

Основните теми на заседанието са били дейността на районните мюсюлмански съвети и анализ на резултатите от кампанията за подпомагане на ислямското образование, проведено преди три месеца. Присъстващите в заседанието се обединили около идеята, че районните мюсюлмански съвети е необходимо да поемат по-голяма отговорност в определянето на политиките на религиозната дейност по районите и да се превърнат в мост между мюфтийствата и мюсюлманското население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

До коментар 50

преди 6 години

Кой си ти да се обозначава с името на Аллах .Аллах създаде земята небесата и всичко останало.След като не си познавате религията не пишете глупости.

56

Анонимен

преди 6 години

Hadji, ne e problema s religioznost (kakvo li e tova) i radikalizacia. Problemat e VIARATA. VIARVASHTIA chovek e dobar, bez znachenie kak naricha Bog. Viarvashtia chovek e smiren. Vie ne uchite horata na smirenie, a na religia. Sledvashtata stapka e radikalizaciata. Isliamat e targovska modifikacia na Staria zavet, natresen vi ot evreite za da vi nasaskat sreshtu evropa, kadeto te sa bili preledvani. Isliamat ne e viara, a narachnik za vlast i protivopostaviane. Vas vi izpolzvad jidite ot 1400 g

55

joro

преди 6 години

До НН..Преди да дойдат османлийте, от Родопа до голо бърдо, босна,хората са били мюсюлмани,ако турците потурчваха, биха потурчили софия, пловдив, варна, бургас, панагюрище, коприщица, видин, вратца, и т.н.,, какво ще търсят по тез чукари, българите са рускокаспийскотатарски ***, вижте си суратите, бойко, цецо, валю порното, лилянчето, все е ***., помаците са местните по тез земи, а българите са пришълци от каспийските степи, загубили езика си , приели славянско наречие и християнство, ..

fallback