Снимка: архив "Булфото"

Пенсионерски организации искат увеличение на всички пенсии, а не само на най-ниските. В противен случай те заплашват с протести.

От днес влиза в сила решението на правителството най-ниските пенсии у нас да се увеличат на 200 лева.

По случай Международния ден на възрастните хора днес, главният секретар на Българската асоциация на пенсионерите Димитър Кисимов коментира пред БТА, че с увеличението на минималната пенсия на 200 лв. е направен компромис. Той припомни, че Обединените патриоти са били за 315 лв., колкото е прагът на бедността.

Още по темата

Пенсионерските организации ще настояват това обещание да бъде изпълнено.

Те ще искат и осъвременяване размера на всички пенсии с процента на двукратното увеличение на минималната пенсия през тази година - около 22 на сто. Пенсионерите искат това да се заложи още в бюджета за 2018 г., иначе ще излязат на протести.

Те продължават да настояват и за закон за възрастните хора, в който да бъдат разписани правата им, и подкрепят внесеният от БСП законопроект.

Ако имаше такъв закон още през 1990 г., нямаше да се случи това, което става след 27 години с тези различия в пенсиите, с това забравено съсловие, което е най-голямото - 2,2 млн. души, допълни Димитър Кисимов.

В отговор на въпрос какъв е българският пенсионер днес - на 1 октомври, той каза, че днес пенсионерът все пак е щастлив, защото празникът се зачита от 4-5 години, благодарение на Българската асоциация на пенсионерите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase