Снимка: архив Булфото
fallback

Родители се обявиха срещу идеята за задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните деца. От просветното министерство обявиха, че ще инициират законодателни промени за въвеждането й.

Около 50 граждански и родителски организации изпратиха отворено писмо до министъра на образованието и депутатите, за да протестират срещу това, че мнението им се игнорира.

Те посочват, че според Конституцията на България задължително е единствено училищното образование и че отглеждането и възпитанието на детето е право на родителите и държавата не може да го измества чрез свои услуги със задължителен характер.

Според организациите задължителната забавачка за 4-годишните нарушава и редица международни спогодби, по които България е страна. В тях се казва, че семейството е водещо за начина на образоване на своите деца.

"Неправомерно е да се наказват с глоби родители, които са намерили начин да осигурят подходяща семейна среда и искат да се погрижат за развитието на детето си в предучилищна възраст", пишат в писмото си протестиращите.

В него се казва още, че проблемите с неефективността, невключването на ученици и/или ранното им отпадане от образователната система няма как да бъдат разрешени чрез принудителното разширяване на нейният обхват.

Представителите на родителските и граждански организации призовават управляващите да отхвърлят въвеждането на задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните, за организиране и провеждане на широк обществен дебат по темата и становище от страна на институциите по повдигнатите проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Helleborus

преди 6 години

Социализацията е всъщност изолация. Децата спират да комуникират с други групи, освен с онези, с които са затворени заедно. Дори ученици от по-горни или долни класове са им неприятни за общуване, чужди. Всъщност, те не желаят да общуватнито с родители, нито с роднини, нито с никой. Извън училище обикновено са нетърпеливи да влязат в чат помежду си. Освен това развиват субкултура, от която не могат да излязат цял живот и не могат да възприемат никакъв друг поглед за живота.

13

Helleborus

преди 6 години

Време е да се разделим с болшевизма. Което означава една група от хора да наложат мнението си за живота на друга група от хора. Чета мнения, все едно всички трябва да постъпваме еднакво. В демократичните държави за и против определен тип обучение, домашно, градина, се води само за да избереш най-подходящото за себе си и през ум не им минава, че идеята е да решиш за всички. Каквото мислиш за правилно, прилагай го в семейството, а какви ще станат другите деца, не бери грижа, защото има кой.

12

Тъпанар

преди 6 години

До 11Ти някъде в коментара ми да прочете, че съм против градините? Или тия като теб, които са ги посещавали, са ви научили там да разбирате прочетеното така както ви отърва? А дали мога или не мога да си пускам асансьора, нито има как да знаеш, нито ти влиза в задълженията. Гледай си там невзрачните ангажименти и мисли - не само да ми драскаш като папагал! То пък що ли като...

fallback