Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Новината за влошеното здраве на Наим Сюлейманоглу отвори път на стари спомени, свързани с легендарния спортист.
Oще по темата

Един от тях е снимка, направена през 1986 г. от фотографа на Investor Media Group Олег Попов - тогава млад фоторепортер в БТА, на която е запечатана срещата между Тодор Живков и Сюлейманоглу.

"Бях започнал да давам дежурства. Дежурства означава една седмица да си с костюм и да чакаш да се обадят, за да отидеш да снимаш нещо, свързано с първите ръководители на държавата и партията. В един момент звънят от ЦК и казват: "Искаме фоторепортер до половин час в сградата". Естествено, дежурната кола ме взима, ние сме в ЦК. Качват ме горе и ме вкарват в кабинета на Тодор Живков и вътре заварвам Тодор Живков, който стои сам. Няма никой друг", разказа Олег Попов пред Bulgaria ON AIR.

Учудването му било голямо, тъй като на подобни събития обикновено се изпращали няколко фотографа - от БТА, от националния архив, личния фотограф на Тодор Живков и от Българската телевизия.

"Очевидно, това беше бързо направена PR акция, защото единственият човек, който бе в кабинета, бях аз", добави Попов.

Малко след това влиза и Наим Сюлейманоглу. Двамата с Тодор Живков се ръкуват, разговарят, а две седмици след срещата им щангистът бяга от България.

"Фактите около тази снимка са, че това момче е един голям спортист, уникален спортист. Той просто е създаден за вдигане на щанги. Ако не беше Възродителният процес, този човек щеше да направи три олимпийски титли за България. Аз съм убеден в това. Както се разбра, след 90-та година той говори много обстойно за това защо е избягал. Той е бил изключително обиден", анализира прочутият ни фотограф.

Събеседник по темата бе и Красимир Ангелов - редактор в Dnes.bg, който добави: "Истината е, че Сюлейманоглу далеч няма лоши чувства към България, въпреки първите години. Дори напротив - често се връща почти всяко лято в България. Част от най-големите му приятели са точно българските щангисти от 80-те години и той не един път го е казвал".

Според Ангелов, загрижеността на Турция за състоянието на спортиста е нормална и обяснима с това, че през 1987 година Сюлейманоглу става първият олимпийски шампион на Турция от 20 години към тогавашна дата.

Именно роденият в България щангист представя Турция на най-високо ниво по време на Олимпийските игри.

"Той е истинска легенда, не само на щангите, не само в Турция, а по принцип на целия олимпийски спорт. Трябва да отбележим, че има единствено 4-ма щангисти, които са станали трикратни олимпийски шампиони и първият е Наим Сюлейманоглу", поясни Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 6 години

Дълъг е списъкът на избягалите в чужбина атлети и хора на изкуството. Олимпийските игри са най-подходящи за целта. Достатъчно е да споменем Навратилова, Команечи, Нуреев, Баришников, Протопопов, Белоусова.И естествено- всички по политически причини и несъгласие с режима,че как иначе.Наим не е изключение с т.нар. възродителен процес.

27

Анонимен

преди 6 години

Каква е тази изсмукана от пръстите,смешна статия?Все едно ние не знаем кой е Наим Сюлейманов,та чакаме Попов и Ангелов да ни кажат?Наим беше гордост за цяла България,ей такива спортисти създаваше тогавашната ни спортна и държавна система.Не беше само той,имаше и други.България всяка година беше пета по брой медали от олимпийски спортове,след СССР,САЩ и двете Германии!Само че сега това не се говори,крие се, и се неглижира.За да не сме горди българи,а атлантически бройлери!

26

фен на щангите

преди 6 години

Винаги ще си остане големият българин Наум Шаламанов!

fallback