Снимка: Булфото, архив
fallback

С 20% по-малко са жертвите на катастрофи у нас през летните месеци в сравнение с миналата година, коментира пред "Фокус" експертът по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ Алекси Стратиев.

По думите му положителна роля за това играе и премахването на предупредителните знаци преди камерите по пътищата. Стратиев изрази оптимизъм, че ако тенденцията се запази с тези темпове, страната ни скоро може да не е на челните места в ЕС по брой загинали на пътя.

"Една такава много дребна промяна в Закона за движение по пътищата, която обаче чувствително повиши контрола и въздейства на водачите дотолкова, доколкото те вече нямат предупреждение да намалят скоростта, защото във всеки един момент може да има контрол на скоростта.

Мисля, че това повлия сериозно, защото ако тази тенденция продължи със спад около 20% загинали, предполагам, че към края на годината загиналите ще бъдат някъде със 70% по-малко отколкото миналата година", отчете експертът.

Стратиев обаче допълни, че въпреки това голяма част от промените, които се правят често са безсмислени и е добре да се мисли в посока цялостно ревизиране на Закона за движение по пътищата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

КАТ е проблемът

преди 6 години

КАТ санкционират при 1 на 100 хиляди нарушения, така че има или няма табели предупреждаващи за камери, не влияе на начина на шофиране. Намалението на жертвите при катастрофи, вероятно се дължи на факта, че колите стават все по-безопасни, както е навсякъде по света. Класацията на България в челото по брой загинали се дължи главно на неработещия КАТ, т.е. на пълната липса на контрол за спазването на ЗДвП. Не случайно "възпитаните" чужденци са най-опасните шофьори в България.

12

КАТ е проблемът

преди 6 години

Цитат: ...коментира пред "Фокус" експертът по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ Алекси Стратиев..На всеки трябва да е пределно ясно, че сред бившите и настоящи служители на КАТ няма експерти по пътна безопасност.

11

Анонимен

преди 6 години

По пътя В. Търново-София знаците за камери не са пипнати. Разбирам, че за поставянето им е необходимо време. Набавяне, монтиране. Но махането става за минути. Чисто и просто няма власт. Народното събрание гласува, публикува се в Държавен вестни, посочен беше деня на премахване на знаците. И до там. Нито действие, нито контрол. Няма време, защото се коват следващите закони.

fallback