Снимка: Reuters, архив
fallback

По-ниски такси предложи Камарата на частните съдебни изпълнители на поредното обсъждане на проекта за изменение на Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) в правната комисия във вторник.

Една от идеите е при вземане до 5 хил. лв. таксата на частния съдебен изпълнител да е 75 лв., или с 15% по-малко в сравнение със сега. При дълг от 10 хил. лв. - да стане 150 лв., при 20 хил. лв. - 300 лв. , при 100 хил. лв. - 1500 лв., а при 1 млн. лв. - 22 500 лв. , като намалението е с 42%.

Изчисленията на камарата били получени в правната комисия в понеделник.

"Не може за дълг от 50 лв. да се събират такси в размер на 1000 лв.", коментира омбудсманът Мая Манолова, цитирана от "24 часа". Тя призова и адвокатите да намалят възнагражденията си по изпълнителните дела.

Шефът на Камарата на ЧСИ Георги Дичев се оплака, че по-ниските такси ще принудят някои кантори да затворят, а останалите да търсят други приходи.

В момента имало 202 частни съдебни изпълнители, средният годишен разход на една кантора излизал около 500 хил. лв., а в тях работели около 3000 души.

"Не знам колко български адвокати са изкарали 500 хил. лв. през целия си живот", опонира Валя Гигова от Висшия адвокатски съвет. Тя обясни, че колегите ѝ получават възнаграждение за цялото дело, а не на парче, както е при съдебните изпълнители - за опис на имущество, за образуване на изпълнително дело и т.н.

Според нея, ако се възпитава нация от коректни граждани, не може безкрайно да се ограничават разноските и така да се ощетяват изрядните.

След разгорещен дебат шефът на правната комисия Данаил Кирилов обяви, че таксите ще останат за най-накрая и по тях ще се работи още.

Друг дискутиран въпрос бе кой може да се освобождава от държавна такса. Според юристите това трябва да са само граждани, но не и фирми. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 6 години

като правят повече търгове, ще изкарват дпстатъчно пари.

18

БГ

преди 6 години

На българския длъжник ЧСИ не му трябва. Трябва му якото момче дето звъни на вратата и като отвориш ти дава не призовка, а юмрук в лицето като начало и събира първо 100%-та лихва. Ако не те намери у вас, случката да е на светофара. Сметката от болницата да е пращат на госпожата Манолова, а изрядните платци да са радостни, че могат да плащат, а не като сега... да се чувстват ощетени.

17

Тато из Правец

преди 6 години

МАРОДЕРИ !

fallback