Снимка: БТА
fallback

Кметовете на 15 общини получиха подписани договори по Програмата за развитие на селските райони с общ размер на одобрената субсидия от над 43 млн. лева.

Те им бяха връчени на церемония в Министерския съвет от премиера Бойко Борисов, земеделския министър Румен Порожанов и изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Живко Живков, съобщиха от МЗХГ.

"Имам една молба към вас – да си направите чисти, публични, ясни обществените поръчки. Целият контрол е при вас – бъдете много внимателни, за да няма после разследвания по телевизиите и вестниците", обърна се към кметовете премиерът Бойко Борисов.

И добави: "Всичко отива директно при хората – това са читалища, училища, детски градини, водоснабдяване, пътища. Тук сте кметове от всички партии и колкото сте по-бързи и ефективни, толкова работата ви ще бъде по-видима".

Договорите са по подмярка 7.2 "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура".

Министър Порожанов припомни, че първият прием по подмярка 7.2 беше с бюджет от 341 млн. евро. Заради правилото да се одобряват всички договори с равни точки вероятно сумата ще нарасне до 380-390 млн. евро.

Очакванията са подписването да бъде финализирано в рамките на 2-3 месеца. След това с активна комуникация с Националното сдружение на общините в Република България ще бъде отворен втори прием за целия остатъчен бюджет по подмярката.

На церемонията в Министерски съвет договори получиха кметовете на общините Кнежа, Златарица, Вълчедръм, Средец, Вършец, Павликени, Долна баня, Хисаря, Дряново, Балчик, Велики Преслав, Угърчин, Лясковец, Белица и Нови пазар.

По подмярка 7.2 до момента са одобрени 63 проекта на стойност близо 80 млн. лева. От тях за пътища по 9 проекта се осигуряват над 45 млн. лева, за улици по 9 проекта - над 15 млн. лева, за училища – 3 проекта за над 3,5 млн. лева, за детски градини – 3 проекта за близо 3 млн. лева, за културни дейности – 39 проекта за над 12,650 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 6 години

КРАДЕТЕ ЧИСТО, НЕ ОСТАВЯЙТЕ СЛЕДИ.И НЕ БАВЕТЕ ОТЧИСЛЕНИЯТА, щото...

29

ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ

преди 6 години

С МРЪСНИТЕ СИ РЪЦЕ ГЕРБ НЕ МОЖЕ ДА ПРАВИ ЧИСТИ ПОРЪЧКИ.

28

Анонимен

преди 6 години

Г-н Борисов, чисти кметове от ГЕРБ немате камо ли чисти обществени поръчки. Всички са в кюпа с далверата. Има за тех има са по нагори.По колко от тех има образувани предварителни производства и даже дела. Не заете ли? Идат местни избори. Вие ако не знаете не е добре.

fallback