Снимка: Булфото

Психолози и социални работници ще бъдат изпратени при бежанците в лагерите у нас. Парите за тази дейност ще се покрият от договорените през миналата година от премиера Бойко Борисов 160 млн. евро от ЕС, съобщава "Монитор".

Сумата от Брюксел за осигуряване на специалистите е 400 000 лв., а още близо 44 000 лв. ще осигури националният бюджет. Средствата са заложени в документацията към обществена поръчка, чрез която ще бъдат ангажирани поне 8 подобни посредници, 11 социални работници и 5-има психолози, твърди изданието.

Всички те ще имат задачата да работят с настанените мигранти в приемателните центрове в София, Харманли, Пъстрогор и Баня до края на януари 2019 година.

Част от изискванията към експертите ще бъдат да имат опит от поне 2 години, за да могат да представят необходимата помощ.

От всеки от тях ще се изисква да има поне 2 години професионален опит. Психолозите ще трябва да провеждат психологически интервюта, за да идентифицират рисковите чужденци и ще трябва да  помагат на силно травмирани мигранти, които са склонни дори към самоубийства.

Социалните работници и психолозите ще посредничат при решаване на конфликти между настанените деца или възрастни от различни общности. Те ще трябва и да подготвят психологически бежанците да се справят с трудни ситуации, както и да се адаптират към живота у нас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase