Снимка: Dnes.bg
fallback

Трябва ли да има данък богатство? КНСБ поиска по-заможните българи да бъдат облагани различно.

Целият свят се занимава с един важен проблем - неравенството. Вероятно от КНСБ са се опитали да се преборят с това. По информация от БНБ от 2012 г. насам процентът бедни хора се е увеличил почти двойно. Това посочи финансистът Мика Зайкова в студиото на "България сутрин".
Oще по темата


"България се развива по-бавно, отколкото трябва. С преразпределението на средствата държавата не може да забогатее, тъй като този, чиито доходи се облагат повече, ще бъде дестимулиран да си върши работата и ще бъде ниско продуктивен. Абсолютно отхвърлям идеята на КНСБ", посочи икономистът Владимир Каролев пред Bulgaria ON AIR.

Според Зайкова предложението на КНСБ е в посока прогресивно облагане, но ако се въведе действително ще повлияе на бедността, като направи бедните по-бедни.

"Въпросът е дали плоският данък е изчерпал възможностите си. Преките данъци, които са много ниски, няма накъде по-ниско да вървят. Ако ще правим нещо, трябва да направим реформа на цялата данъчна система", подчерта тя.

А притесненията на Каролев са, че "въвеждането на данък богатство ще увеличи бюрокрацията, ще увеличи разходите за данъчни служители и надали ще увеличи сериозно приходите".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

Анонимен

преди 6 години

И ето пълно с квачки, които реват за ин витро, пият, пушат и не излизат от салоните за красота. А уж нямали пари, ето за какво отиват ин витри парите. После цялата нация да им плаща.Предлагам да се изследва кръвта на желаещите ин витро двойки за тютюн и алкохол системно и който го има, да му спират процедурите. За раждане на 2-ро дете да се изисква висше образование. Така няма да издържаме етноси, които снасят деца като кокошки в люпилня и ги зарязват на помощи

85

Ме

преди 6 години

Искате ли да ви сметна, колко от разходите ви са напълно излишни?Средно 60 лева месечни за цигари - 720 лева годишно, средно - 70 лева на месец за бира и вино - 840 лева за 12 месеца, 80 лв за месечен сешоар на жена ви, 80 лева месечно боя и подстригване на жена ви - 1760 лева годишно само за фризьорка. До тук общо годишен разход - 3320 лева годишно излишни средства. Ако добавим маникюр, козметик, ботокс, силикон, а да и масови татуировки - сметката набъбва значително.

84

Ме

преди 6 години

Уф, злобний завистливий юроде, писна ми от коментатори и страхливи завистници, които само си държат парите на лихва и си стискат имотите. За разлика от вас предприемчивите хора ипотекират имотите си, продават ги, дори се изнасят на квартира, редуцират разходите си - не пушат, не пият, не висят по фризьори, маникюристи, козметици, ботокс процедури, силикон и прочие, а харчат пари само за наистина необходими неща. Искате

fallback