fallback

Българка, посетила музея в Берген, твърди, че съкровищата от фондовете на 12 българския музея, били представяни като гръцко културно наследство.

Двама служители, облечени като тракийци, обяснили на Боряна Олман и семейството ѝ, че експонатите са гръцки, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

"Те стояха и обясняваха разгорещено на моя съпруг и на децата как всичкото това златно съкровище произхожда от Гърция", разказа Олман.

След случилото се тя написала оплакване в книгата на музея, последвал и сигнал до българското посолство.

Други българи в Норвегия обаче твърдят, че кражба на история и национална идентичност няма.

"Мисля, че нещата са малко преувеличени. Не знам, не съм била тогава, когато е станал проблемът, и не мога да взема нито една страна. Навсякъде, абсолютно навсякъде, в целия музей, пише, че това съкровище е българско", коментира друга дама.

Несъстоятелни са опитите да се провокира напрежение около изложбата "Легенди в злато. Тракийски съкровища от България", посочиха Министерството на културата. Цялата изложба още от входа на сградата е брандирана с транспарант с надпис "България".

От ръководството на музея "Бригенс" са уверили ведомството, че ситуацията с оплакването на нашата сънародничка от двамата актьори е била решена още на място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

171

Госпожицата

преди 6 години

Почти цялата Елинска история са митове,Персите са ви блъскали главаите в колоните на Пантеона,и от тогава не знаете какво говорите,и сега да излезнат хиляда срещу хиляда с голи ръце,ще ви разкажем от бой, защото Българите сме корави,има един проблем само,ако хиляда гръцки жени се покажат пред хиляда Български мъже,по добре всеки един доброволно да си изкара едното око за да не ги гледа, щото са толкова грозни и дебели че ще изпаднат в депресия ако ги погледнат.До коментар 194 Никифоре.

170

Томов

преди 6 години

До ТЕОДОСИЙ ВАНГЕЛИС. Казвам се Томов и СЪМ БЪЛГАРИН !!! А ти, ТЕОДОСИЙ ВАНГЕЛИС НЕ СИ НИКАКЪВ !! Или, по-точно си ***, т.е., БЕЗРОДНИК, след като така си сменяш и имената и мненията !!

169

Мaкедонец

преди 6 години

Имa един остров нaречен Сaмотрaки . Некa някой гръцки мaнг .. ми го преведе името. Зaщото. нa бългaрски (сaмо трaки) въобще нямa нуждa от превод. Не е верно че трaките сa били безписмен нaрод.

fallback