Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
Социалисти почетоха 9-ти септември на Братската могила, намираща се в столичната Борисова градина.

На днешния ден през 1944 година "Отечественият фронт" овладява властта и в България се установяват 45 години социалистическа и тоталитарна власт. 

Днес се навършват 73 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България. В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.

Отечественият фронт взема властта в България с помощта на окупиращите страната сили на Трети Украински фронт на Червената армия. 

След тази дата България попада в съветската сфера на влияние и настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество.

Девети септември традиционно за едни се превърна в повод за тържества и носталгия, а за други - в символ на кръвопролития и концлагери.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

263

Шаран-БГ

преди 6 години

Заочне някой да ругае - не мисли ! Също като сърбин / нали сме си балканци ....и 200 люди око куке /. Винаги се връщам по-назад - до 9-ти юни 1923 госина и последвалите я събития, включително и 1925 година.А.Страшимиров го е казал най-точно !! После един умен и способен човек, който се опитал да се прави на политик, довежда самолетите на САЩ и Англия над София, Враца,Дупница, Казанлък. Следва 09.09.1944 г." Евтините" изливат злобата си над "скъпите".Когато СССР е зад гърба ти - какво очаквате?

262

БОКОВА=БОКО БОРИСОВ

преди 6 години

МНОГО ЖАЛКО ЗА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. В ЦЯЛ СВЯТ, В ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ СТРАНИ НА ЗАПАД ОТ МУТРОБЪЛГАРИСТАН, ФАШИЗМЪТ Е ЗАКЛЕЙМЕН КАТО НАЙ-ГОЛЯМОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО. ЗАЩОТО ЗА ТОВА СТАВА ВЪПРОС. САМО В Р БЪЛГАРИЯ СЕ ОПЛАКВАТ ФАШИСТИТЕ, СТРОЯТ ИМ ПАМЕТНИЦИ, ПОРУГАВА СЕ ПАМЕТТА НА БОРЦИТЕ СРЕЩУ КАФЯВАТА ЧУМА. КОЛКОТО ДО БОКОВА, МАЙ НАТА Й. ТАКИВА КАТО НЕЯ И РЕНЕГАТА БОРИСОВ,ЧЛЕН НА БКП,ЛАМТЯТ САМО ЗА ПАРИ.ТЕ НЯМАТ ВРЪЗКА ИСТИНСКИТЕ КОМУНИСТИ-АНТИФАШИСТИ

261

траркис

преди 6 години

До до СеверозападнияТова с Бокова наистина развеселява и кара човек да се замисли за смисъла на живота на земята изобщо. Все пак - може би децата на *** не са такива понякога, въпреки, че комунистите караха до девето коляно. Къде отиде оня премяновия само се удя, като стана дума за сад.

fallback