Снимка: БТА, архив

Загубите на "Слънчев бряг" АД основно се дължат на разходите по амортизацията, които се плащат за инфраструктурата и канализационната и водопреносна мрежа. Това обясни пред журналисти в Народното събрание министърът на туризма Николина Ангелкова.

Още по темата
Тя отговори на въпрос по време на парламентарния контрол защо дружеството е на загуба, предвид че туристическият бизнес реализира голям ръст.

"Дружеството е собственик на инфраструктурата, канализационната и водопреносната мрежа и за това се ползват активите му. В същото време местните данъци и такси на собственици на хотели, магазини, заведения, атракциони постъпват в бюджета на Община Несебър. А тя не разходва обратно за инфраструктурни дейности, защото не е собственик на инфраструктурата", обясни тя.

Обмисля се прехвърляне на акциите и активите на дружеството на община Несебър, но ситуацията е сложна, тъй като има и миноритарни частни акционери, обясни министърът.

На въпрос за цените на шезлонгите и чадърите по Черноморието Ангелкова заяви, че в закона няма никакво ограничение по отношение на концесионерите.

"Това е пазарен принцип как концесионерите определят цените на шезлонги и чадъри. Новите концесии дават резултат", каза тя и даде за пример цената от 0.36 ст. на чадър на къмпинг "Нестинарка".

По повод на това, че през лятото летовници на "Нестинарка" се оплакаха, че на плажа ги задължават да ползват задължително шалте за 5 лева, Ангелкова отговори, че не може държавата да определя цената на плажните принадлежности.

"Ние като държава не можем да определяме цената на всяка една плажна принадлежност. Ние определяме минимална цена на чадър и шезлонг", заяви тя.

Министърът обясни и че в новия Закон за туризма, който се обсъжда, е заложено да има групиране на плажовете по индивидуални признаци и така също ще могат да се определят цените на чадърите.

"Важно е да се определи както по Черноморието, така и в страната, къде какъв туризъм може да се развива. Да се знае къде по Черноморието може да се определят райони типично за семеен туризъм, еко туризъм, балнео и спа туризъм, зони за забавление. В момента това се прецизира и тече обществено обсъждане", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase