Снимка: архив, БулФото
fallback

На българския пазар все още има неиззети количества продукти, в които е вложен яйчен прах, замърсен с фипронил.

Става дума за около 300 килограма продукти, обяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов по време на парламентарния контрол.

Oще по темата

До края на седмицата трябва да бъдат проверени всички производители на птичи продукти, посочи Порожанов.

До момента няма констатирани нарушения. Проверени са и партиди яйца от Полша поради получена информация за проблем. Взетите проби за наличие на фипронил са отрицателни.

По думите му България не е изключение и също е засегната от ситуацията със заразените с фипронил яйчни продукти.

"За фипронила ще кажа: никога и никой, на никакъв етап, не е казал, че България не може да има проблем по фипронила. Онзи ден на заседанието на министрите беше изнесена информация, че вече 26 страни имат внесени и заразени с фипронил яйчени продукти или яйца, както и 19 страни от трети страни, извън ЕС", разясни той.

Порожанов припомни, че в България са получени три заразени пратки яйчен меланж от Германия. При първата пратка (от март) са били възбранени съвсем малки количества.

Втората 500-килограмова пратка от юни е 100% възбранена. В последната има 1440 кг замразен яйчен меланж. Над 1100 кг са открити в склада и възбранени, останалите около 300 кг са вложени в  производства, в момента се издирват и изземат от пазара.

Порожанов каза още, че България подкрепя разработването на общоевропейски подход за справяне с двойното качество на храните, предаде БТА. По въпроса за разликите в цените той припомни, че става въпрос за пазарни отношения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Бай Тончо

преди 6 години

Тьпа държава, лош човешки МАТРЕЯЛ, лакоми престъпни "държавници"-бивши мутри, липса на достатъчно "Калашников", гигантски страх, неописуем стремеж за слава и повече апартаменти. Какви яйца само - безопасни.

21

Слух

преди 6 години

Писаха в един сайт, че вероятните фирми са "Дибси" за майонеза, "Рафи" и "Нестле", учудващо е колко дълго има промо на сладолед "фамилия", във била, в кауфланд, явно слуачайност върви целият месец август и продължава??? Пиша, че е слух, никой не е подтвърдил дали са това фирмите

20

Ник

преди 6 години

Купих си кексче на ови и сари преди малко, не искам да описвам миризмата която се носеше, фирмите търгуващи с такива *** са за затвор

fallback