Снимка: архив, Ройтерс

Съпругът на Ирина Бокова - Калин Митрев заявява пред правителството, че преди да започне отново работа в Европейската банка за възстановяване и развитие, е прекратил всички свои консултантски договори и дейности. Това информира финансовият министър Владислав Горанов министрите на редовното заседание на правителството днес, според стенограмата.

Както сам съобщи пред медиите по-рано, Горанов ще поиска становище на Европейската банка за възстановяване и развитие по случая. Повод са появилите се публикации в чужди печатни издания, свързани с плащания от фирми към европейски политици, включително и Митрев.

Още по темата

В обясненията си той е посочил, че става въпрос за период, когато не е работел в банката, а получените доходи е декларирал и е платил съответните данъци. Твърди още, че написаното в чуждия печат са безпочвени спекулации.

"В обяснението си той цитира, че е работил като консултант по различни договори в България, Швейцария, Кипър, Англия и Азербайджан и други страни, като тази работа той е извършвал в периода от 2010-та до началото на 2014-та в качеството си на независим консултант, като обяснява, че в този период, което, разбира се, и на нас ни е известно, не е работил в Европейската банка за възстановяване и развитие", казва Горанов.

"Твърди, че публикациите ги е обсъдил със съответните служби на банката, които нямат претенции към характера на неговата дейност, още повече по време, когато не е бил на работа в банката, и заявява накрая в писмото си до мен, че уверява, че нищо от това, което е правил през тези години, не е било в нарушение на закона или морала", допълва финансовият министър.
 
По време на заседанието Горанов посочва, че кандидатурата на Калин Митрев е издигната с решение на Министерския съвет, но след като той вече е служител на ЕБВР неговото освобождаване може да стане единствено с решение на органите на банката.

Финансовият министър предлага, освен да се направят проверки за платени данъци, да изпрати писмо с искане за официалната позиция на ЕБВР.

След като бъде получен отговор, министър Горанов ще докладва пред правителството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase