Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Калин Митрев ще бъде отзован като български представител в Европейската банка за възстановяване и развитие, а кариерата на съпругата му Ирина Бокова най-вероятно приключва.

Това предположение изказа пред Bulgaria ON AIR разследващият журналист Григор Лилов, след като преди дни стана ясно, че името на Митрев е свързано с "Азербайджанската перачница" - мащабна черна каса, контролирана от правителството в Баку, през която са минали общо 2,5 млрд. евро.

Oще по темата

Междувременно Министерският съвет ще дискутира отзоваването на Митрев от ЕБВР, като преди това финансовият министър Владислав Горанов разпореди проверка по случая.

"Правителството е поставено пред избор, но той вече е взет. Скандалът доби почти политически измерения и много маневри за правителството не останаха. Митрев безспорно е участвал в тази схема, не отрича, че е взел пари. Схемата безспорно е порочна", обясни гостът на "България сутрин".

Според разследващия журналист ударът не е срещу Калин Митрев, дори не е срещу Ирина Бокова. По думите му скандалът цели по-скоро да разклати позициите на Азербайджан.

Вчера министерството на Азербайджан обвини американския милиардер Джордж Сорос за скандала, а Григор Лилов си обяснява това с факта, че журналистите, които обявиха престъпната схема, са финансирани именно от него.

Според него азербайджанската афера е свързана с "Панамските досиета".

"Илхам Алиев печели изборите в Азербайджан, Бокова го поздравява от името на ЮНЕСКО, открива фотоизложба в Париж, постъпват пари в "Данске банк" и от тях едни пари са преведени светкавично на Митрев. Когато човек погледне хронологията, ще види много такива съвпадения", обясни още журналистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 6 години

Никой не може да убие кариерата на Бокова и Митрев те са комунисти .Комунистите са безсмъртни крадливи и безскрупулни.Комунизма си отиде но комунистите останаха и се клонират прогресивно.

56

ognyanz

преди 6 години

До "ognyanp": На теб, както изглежда, всичко ти е ясно и без обяснения. Можеш ли да информираш незнаещите като нас:1. Откъде знаеш, че Митрев не е платил данъци за получените пари. Той казва, че ги е платил, и няма логика да си измисля, защото това може да бъде проверено.2. Откъде знаеш. че в Азербайджан управлява точно сатрап. Ходил ли си там, или си го научил от чичко Сорос.3. Как Юнеско (организация за образование, наука и култура) може да изчисти образа на някой сатрап. С наука и култура?

55

Българин

преди 6 години

До 52: Сигурно "смяташ", че и Поптодорова не е крала на летището във Варшава?

fallback