Снимка: Булфото

В края на 2018 година у нас трябва да заработи ТОЛ системата. Изграждането й вероятно ще струва около 200 милиона лева, съобщи в средата на август регионалният министър Николай Нанков.

ТОЛ системата няма да бъде за цялата републиканска пътна мрежа, а за не повече от 50-55 процента от нея, съобщи министърът. Според него, магистралите и първо- и второкласните пътища трябва да бъдат обхванати на 100 процента от системата.

Още по темата

При нея със сигурност ще има отделно таксуване за различните видове пътища, а тя ще се отнася само за тежкотоварните автомобили над 3.5 тона.

В разгара на вълненията около тол системата у нас, екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели с въпроса: Одобрявате ли въвеждането й по родните пътища? В традиционната ни анкета участваха точно 2055 души.

Всеки трети (33%) анкетиран е категоричен, че въвеждането на тол системата е справедливо, защото по този начин големите камиони ще плащат толкова, колкото ще пътуват по пътищата на страната.

Други 16% също подкрепят нововъведенията с мотива, че по този начин тежестта ще пада върху превозвачите, които имат бизнес, а не върху обикновените хора с коли.

Всеки четвърти пък (25%) принципно одобрява въвеждането на тол системата, но изразява опасения от начина, по който тя ще оперира.

Едва 19% са тези, които са против тол таксите, защото според тях това нищо няма да промени и само се правят излишни разходи.

За останалите 6% от отговорилите няма значение как и къде ще се плаща, а важното е да има резултат и пътищата ни да са без дупки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase