Снимка: архив, Bulphoto
fallback

70 на сто от обажданията в Спешната помощ са фалшиви или не са спешни. Това показва справка на столичния център. Загубите за тези повиквания достигат до 16 милиона лева само за тази година. Информация за санкционирани няма.

Всеки ден ден диспечерите в Спешна помощ получават десетки обаждания за зъбобол, температура, колики в стомаха или високо кръвно.

Линейките отиват на всички адреси. Имало случаи, в които медицински екипи са ходили на запушена канализация и на котка избягала в съседния двор. Някои викали линейка, за да им донесе необходимите лекарства, защото аптеката е на 200 метра и не е необходимо да излизат вечер.

Едно напразно разкарване на линейка струва 250 лева. Или за дежурствата са изразходени близо 57 хиляди лева ненужно. От началото на годината до сега сметката набъбва на близо 16 милиона лева - пари на данъкоплатците, пресмята bTV.

Законът предивижда санкции от 300 до 2000 лв. за подалите фалшив сигнал или такъв, който не е спешен. По света санкциите за фалшиви сигнали могат да стигнат до 10 000 долара.

От здравното министерство и от МВР не отговориха на въпроса, дали има санкционирани за фалшиви сигнали към спешната помощ. От столичния център заявиха, че и двете институции не са им искали справка за такива сигнали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Lan

преди 6 години

16Няма санкции защото няма разписни правила кои състояния са спешни и налагат викането на линейка и кои не са - всичко е оставено на преценката на пациентите. Едно време, когато сигналите се приемаха от мед. сестри, малко или много отсяваха наистина спешните случаи. Сега не е така - от 112 са длъжни да изпратят линейка при повикване, независимо колко е абсурдно искането. Разходите са по-малкия проблем, по-големият е, че докато превързват поредния пръст в гетото, някой някъде може да умира!

15

Анонимен

преди 6 години

Защо няма санкции???? Няма цивилизована страна в Европа която за подобно нещо да не налага глоби. Държава нямаме за ред. Само банда грабли.ви свраки в парламента.

14

шматка

преди 6 години

До 11Не се прави на ударен.Расата вика линейки за попязан пръст.Никой не казва че трябва да си лекар но всеки средноинтелигентен знае кое е спешно.Ромите викат линейки и по други две причини.Не дават пари за такси до болница и получават безплатно лекарства от екипите.Без глоби няма да стане.Може да не са големи но да са неизбежни.

fallback